National Geographic konferencija Žuti okvir: Svet bez gladi, hrana za sve, održava se 18. novembra u hotelu Mona Plaza. Ko će sve govoriti i na koje teme?
Više od 130 godina, National Geographic se svojim radom trudi da inspiriše čitaoce da vole i brinu o planeti Zemlji. Naša misija proističe iz uverenja da nauka, istraživanje i dobre reportaže mogu da promene svet i učine ga boljim mestom za sve.
Iz tog uverenja proistekao je i projekat "Žuti okvir" kojim želimo da promovišemo održivi razvoj i da ohrabrimo građane da žive, razmišljaju i rade održivo.
"Žuti okvir" se tokom 2022. godine bavio temom Svet bez gladi, hrana za sve, prema jednom od Ciljeva održivog razvoja Agende Ujedinjenih nacija (UN) 2030, a ovogodišnji projekat završiće se konferencijom Žuti okvir: Svet bez gladi, hrana za sve, koja će se održati 18. novembra u hotelu Mona Plaza (Solunska 21).
Drugi od 17. Ciljeva održivog razvoja UN predstavlja težnju da se iskorene svi oblici gladi i neuhranjenosti do 2030. godine, pri čemu će se voditi računa o tome da svi imaju dovoljno kvalitetne hrane tokom cele godine. Tu spada i promovisanje održivih poljoprivrednih postupaka; unapređenje života i kapaciteta malih poljoprivrednika, uz ravnopravan pristup zemljištu, tehnologiji i tržištima.
O centralnim temama će naši relevantni sagovornici razgovarati sa moderatorima Marijom Đurić i Slobodanom Bubnjevićem:
I PANEL: OKONČATI GLAD
Panelisti:
dr Mirjam Vujadinović Mandić, Poljoprivredni fakultet u Beogradu
Ivona Gvozdenović, projektna menadžerka Fondacije Divac
Jelena Radojičić, Stručni saradnik za socijalnu delatnost, Crveni krst
Nemanja Milović, urednik sajta Klima101
II PANEL: ODRŽIVA POLJOPRIVREDA
Panelisti:
Predrag Klepić, direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahra
Ivanka Stojnić, menadžerka za održivi razvoj, Nestle
Koen van Ginneken, ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije
dr Zorica Ranković Vasić, Poljoprivredni fakultet u Beogradu
III PANEL: UNAPREĐENJE KVALITETA ISHRANE
Panelisti:
Nenad Vujović, Načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine
dr Goran Vujić, profesor na Katedri za inženjerstvo zaštite životne sredine
Ratko Bojović, izvršni direktor Evropske trening akademije (EUTA) i predstavnik Strength2Food projekta
Steve Quarrie, Strength2Food
IV PANEL: SIGURNOST U SNABDEVANJU
Panelisti:
Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju, Privredna komora Srbije
Vesela Radović, Institut za multidisciplinarna istraživanja
dr Nataša Kilibarda, Univerzitet Singidunum, autorka rada Odabrane biološke opasnosti za bezbednost/kvalitet hrane animalnog porekla i kontrolne mere od farme do potrošača
Drugi panel na konferenciji realizuje se u okviru projekta "Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u Republici Srbiji (NAP)", koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoja (UNDP) u Srbiji, uz podršku Zelenog klimatskog fonda.
Pozivamo vas da svojim učešćem doprinesete zajedničkom promišljanju ovih tema, prijavom na mejl events_amm@adriamedia.rs
VAŽNO JE DA RAZGOVARAMO O HRANI!