Volite da jedete i pravite slatkiše, ali često vam se potkrade greška i ne ispadnu onako kako ste planirali? Ne brinite za to, poslastičari otkrivaju na šta treba da obratite pažnju
Greške su moguće u svakom delu pripreme slatkiša, od biranja kalupa, preko pravljenja smese, pa sve do pečenja i već poznate nestrpljivosti. Ovih nekoliko saveta iskusnih poslastičara pomoći će vam da naučite nešto i postanete uspešniji u pripremi poslastica.
Biranje kalupa
Pre same pripreme smese važno je da znate koji kalup ćete koristiti za pečenje kako biste imali viziju veličine i oblika gotovog kolača. Najbolji kalup je onaj s odvojivim dnom, koji je potrebno obložiti papirom za pečenje kako smesa ne bi iscurila. U takvim kalupima se kolač najlakše odvaja od zidova, pa možete biti sigurni da će iz njega izaći u komadu.
Papir za pečenje i maslac
Pre samog sipanja smese u kalup, nemojte zaboraviti na papir za pečenje. Ovaj jednostavni trik pomoći će vam da na najlakši mogući način izvadite koru, a on će ujedno imati i glatku površinu i stranice. Ako ne koristite papir za pečenje, svakako premažite kalup maslacem, a zatim ga pospite brašnom. Osim što se kolač ili kora za tortu neće zalepiti za zidove kalupa, biće i sočniji.
Sobna temperatura
Veliki broj recepata zahteva sastojke sobne temperature. Najčešće je reč o maslacu, jajima i mleku. Čak i ako ste nestrpljivi, ovakve savete bi trebalo uvek da saslušate. Korišćenje hladnih sastojaka u smesama koje bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi može rezultirati nejednako ispečenom korom, dok će sastojci na sobnoj temperaturi dati vazdušaste i još ukusnije deserte.
Oprezno mućenje
Nije dobro kada smesu predugo mutite, a ni prekratko, jer se može dogoditi da se sastojci ne sjedine dobro i da se pojave grudvice. S druge strane, previše mućenja može biskvit učiniti nabijenim i težim. Pratite recept i vodite se osećajem.
Za kraj - pečenje
Kolač uvek pecite po uputstvima iz recepta, a ako nema uputstva o temperaturi, pecite ih na 160 do 180 stepeni Celzijusa. Ta temperatura je primerena kolačima i sličnim poslasticama, dok će hleb i kolači na bazi kvasca tražiti nešto veću temperaturu, oko 200 stepeni Celzijusa. Takođe, otvaranje rerne tokom pečenja poprilično je loša ideja. Naime, kada se kolač privikne na temperaturu u rerni, otvaranjem se ona spušta i dovodi do neravnomernog pečenja.
(Kurir.rs)
Bonus video: