10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA! Nikad nećete pogoditi šta se našlo na PRVOM I DRUGOM MESTU: Stručnjaci ocenili, a da li su u pravu?!
Spisak najgore ocenjene srpske hrane od strane svetski poznatog sajta "Taste Atlas" razbesneo je naš narod, te su ga mnogi osuđivali i postavljali pitanje stručnosti ljudi koji su ta jela ocenjivala.
Sada je isti sajt objavio i listu 10 najbolje ocenjenih srpskih jela, a čini se da su potpuno uboli koju hranu najviše volimo da pojedemo.
10. Leskovački roštilj
"Taste Atlas" je leskovački roštilj okarakterisao kao najviši obli roštiljske umetnosti u Srbiji, te da se veruje da je tehnika stigla u Srbiju sa Kavkaza preko Turske, Grčke i Makedonije pre više stotina godina. Kako prenosi ovaj magazin mešavina za roštilj se pravi od goveđeg mesa, koje se prvo isecka, potom melje, nakon čega se meso začini po želji i ostavlja da odstoji najmanje 48 sati pre pripreme.
9. Pasulj
Pasulj je predstavljen kao tradicionalno jelo, specifično ne samo za Srbiju, već i za ceo region. Krčka sa kobasicom i slaninom, te sa povrćem poput luka i šargarepe, i začinima kao što su mlevena paprika, lovorov list i beli luk.
8. Bela čorba
"Taste Atlas" piše kako je ovo čorba koja se najčešće servira kao predjelo za trpezom, te da se pravi od belog mesa, krompira, brašna, šargarepe, jaja, luka, peršuna i začina, i da se uz nju obavezno dodaje malo pavlake pri serviranju čorbice.
7. Lepinja
- Lepinja se uglavom koristi kao prilog uz ćevape - i to je kult na celom Balkanu. U poređenju sa somunom, lepinja je nešto žilavija i nije tako aromatična - pišu na ovom portalu.
6. Pljeskavica
Pljesavica je predstavljena kao srpski hamburger koji se pravi od mlevenog junećeg, svinjskog ili telećog mesa, ili od kombinacije istih, uz dodatak odabranih začina - bibera, soli, sitno seckanog luka, mlevene paprike...
5. Krofne
Ova peciva se tradicionalno pripremaju od rastućeg testa koje se prži do zlatne i hrskave korice, dok iznutra ostaje mekana, lagana i prozračna. Najčešće su punjene ili prelivene džemom i kremama od vanile ili čokolade, dok se gornji deo najčešće posipa šećerom u prahu ili prelama čokoladem. Poreklo reči krofna datira iz 9. veka, a recepti na nemačkom jeziku se mogu naći već u 14. veku.
4. Sarma
Sarma vuče korene još iz Otomanskog carstva, a tradicionalno se konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Ona je tipičan specijalitet na sprskim trpezama tokom različitih praznika i posebnih prilika, a ljudi iz ovog dela sveta je apsolutno obožavaju.
3. Burek sa sirom
- Burek je donet u Niš u 15. veku, a pripremao se kao okrugla pita - piše "Taste Atlas". Oni dodaju i da dok u Bosni i Hercegovini burek može da bude samo sa mesom, u Srbiji vlada opušteniji pristup i burekom se naziva svako testo koje je okruglo, pa isečeno na četvrtine ili umotano u kolutove.
2. Komplet lepinja
Komplet lepinja sastoji se od tradicionalne lepinje presečene na pola, pa premazane kajmakom i prelivenom jajetom, nakon čega je treba zapeći, a potom preliti i pretopom, odnosno "močom". Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a vezuje se za Užice i Zlatibor.
1. Ajvar
I na prvom mestu njegovo veličanstvo - ajvar!
Ovaj tradicionalni užitak od paprike i patlidžana jedan je od najpopularnijih začina širom Balkana i istočne Evrope. Najcenjenija vrsta ajvara često je makedonski, koji se pravi samo od crvene paprike. Iako se njegovo poreklo često osporava, kaže se da naziv ajvar potiče od turske reči haviar, što znači kavijar.
Srbija je u prošlosti bila posebno poznata po proizvodnji kavijara od uzgojene crnomorske beluge (jesetre), i bila je jedan od najvećih svetskih izvoznika. Kasnije, nakon što su se suočili sa padom proizvodnje pravog kavijara, Srbi su umesto toga navodno počeli da nude takozvani „crveni ajvar“ ili kavijar od povrća – otuda i naziv, piše poznati sajt.
Da li su u pravu?
(Kurir.rs/Taste Atlas)
Bonus video: