Često je na slavskoj, novogodišnjoj i prazničnoj trpezi nađe i mekana i vazdušasta štrudla, a koju jednostavno svi obožavaju. Brzo se priprema, a za nju vam je potrebno svega 300 do 350 dinara.
Profimedia
Sastojci:
- 1 jaje
- 1 šolja bele kafe šećera, mleka,
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 1 šolja zejtina
- 1 šolja mlake vode
- Kvasac
- 1 kg brašna
Shutterstock
Priprema:
- Rendane jabuke/ džem/ mleveni orasi
- U mlakoj vodi rastopite polovinu kockice sirovog kvasca.
- Jaje, šećer, zejtin, mleko, rastopljen kvasac izmešate i onda doda
- brašno.
- Testo se kašikom u vanglici ujednači i ostavi da nadođe. Kada naraste izmeša se još jednom i opet ostavi da nadođe.
- Kada testo bude spremno, na sto za mešenje nanese se brašno kako bi se testo razmesilo i podelilo na pet do šest jufki (zavisi da li hoćete male, ili veće štrudle).
- Svaku jufkicu razvučete oklagijom da bude debljine malo manje od prsta.
- Pospete po njoj rendanu jabuku (četiri veće su vam dovoljne, možete
- jabuku pošećeriti, a i ne morate ako je slatka, sve zavisi od ukusa) ) i uvijate u štrudlu. Tako uvijenu položite u podmazan pleh. Kad su sve štrudle naređane, opet sačekate malo da "krenu", pa pleh onda stavljate u zagrejanu rernu i pečete na 180 stepeni.
- Kada lepo porumeni i štrudla, ali i njeni krajevi (obično 20 do 30 minuta je potrebno) ona je pečena. Izvadite je i pokrijete da se ohladi kao svako ispečeno testo. Možete da služite štrudlu isečenu sa prah šećerom.
(Kurir.rs/T.S.)
Bonus video: