Danas je počeo Božićni post, a mnogi ljudi koji žele da poste nisu sigurni da li je to dobra ideja. Dr Veroslava Stanković, specijalista za ishranu i farmakološkinja, objasnila je zašto ljudi upadaju u stanje "panike" na samom početku posta i zašto je to greška, u Juratnjem programu na "RTS-a".
Ona je ovom prilikom istakla da post ume da bude stresan, te da se mnogi plaše da će ostati gladni i istakla je da je važno da se vi osećate kao da ste spremni na ovaj potez.
- Zašto želite da postite? Post je uzdržavanje pre svega od loših misli, hrana ide usput uz to. Ako niste spremni, onda ne treba da postite - rekla je ona i dodala da post jeste stresan jer mnogi upadaju u psihološke zamke, zbog umanjene količine hrane koja se konzumira u ovom periodu.
Doktorka je takođe ocenila da zimski post nije toliko "strašan" kao Uskršnji jer nema toliko dana na vodi.
- Mogu da se prave potaži, odlični su, ne samo bareno povrće koje ljudi ne vole, jer im izaziva psihološki momenat da će biti gladni. Uzmite hleb uz to, može potaž da se pravi od graška, tikve, od namirnica koje imaju malo više šećera, da se ne bi došlo do preterane gladi - kazala je doktorka.
- Pre svega, naše misli će nam to pokazati. Ako krenemo s nervozom i lošim mislima znamo da imamo problem. Onda treba prekinuti post, i što sveštenstvo kaže, ljudi koji imaju zdravstveni problem, deca i trudnice, trebalo bi da izbegavaju post. Stvarno zavisi, deca ne bi trebalo da poste, njima je neophodno meso kao i ljudima koji imaju teške oblike anemije. Čak i za trudnice nije toliko strašno, one će nadoknaditi ribom i mahunarkama kao što je pasulj. Ali treba se konsultovati ponekad sa doktorom ako ima zdravstvenih problema - zaključila je ona.
Poseban problem ume da napravi i riba, koja nije dovoljno dobro očišćena, zbog čega mnogi izbegavaju da je jedu iako je vole. Kosti mogu da nam se zaglave u grlu, čak i kada smo sto posto sigurni da smo je potpuno očistili.
Ako se ovo i desi, nemojte da brinete. Postoje laki načini da se taj problem reši. Pokušajte prvo da progutate i koricu hleba, koja će skoro sigurno kost “poneti” u želudac, gde će je želudačni sokovi brzo rastvoriti. Desi se i da se kost dobrano zaglavi da čak ni hleb ne pomaže. U tom ekstremnom slučaju pokušajte sa limunom. Izrežite kriške i polako sisajte sok koji će prolazeći kroz grlo rastvoriti kost.
(Kurir.rs)
Bonus video: