Neke namirnice mogu učiniti da se osećamo usporeno, dok druge mogu dati dodatnu snagu. Takođe je važno napomenuti da pored hrane postoji puno faktora koji utiču na nivoe naše energije, a to su san, vežbanje, čak i to koliko često jedemo.
Stručnjaci savetuju da jedemo svaka četiri sata kako bismo održali stabilan protok energije - Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljenim hidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije - navode nutricionisti. Evo nekoliko namirnica koje će vam sigurno dati energiju za ceo dan:
Sočivo
Sočivo ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih. Bogato je vlaknima i ugljenim hidratima koji će vas održati sitim i dati dugotrajnu energiju.
Zeleno povrće
Rukola, prokelj, brokoli i blitva imaju niz zdravstvenih prednosti, a jedna od njih daje dobru energiju. Nedavna studija pokazala je da je ovo povrće povezano sa malim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i povećanom snagom mišića. Takođe su bogati probioticima. Ova hrana izaziva proizvodnju postbiotika, koji bukvalno podstiču proizvodnju energije u našim mitohondrijama.
Grčki jogurt
Grčki jogurt sadrži dobru količinu ugljenih hidrata i vitamina B. Vitamini B pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.
Cvekla
Cvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kiseonika i hranljivih materija u našim tkivima.
(Kurir.rs)
Bonus video: