Ako želite da osetite autentični italijanski duh i probate italijanske specijalitete, ne morate ići u Italiju. To možete učiniti i u Beogradu, u restoranu “Campania Pizza Gourmet”.
Vlasnik ovog jedinstvenog restorana, Nenad Blaževski, u razgovoru za Kurir otkriva kako se rodila ideja da u Beograd donese jedinstvene italijanske ukuse, šta je tajna njegovih specijaliteta, ali i koje jelo naručuje Novak Đoković, koji je često gost ovog eksluzivnog restorana.
Kako ste došli na ideju da otvorite autentični napolitanski restoran u Beogradu?
- Odrastao sam uz restoran-piceriju koju su držali moji roditelji, a uz to sam ljubav prema italijanskoj hrani sticao na poslovnim putovanjima po toj zemlji. Posebno me je oduševila hrana u Napulju – tako jednostavna a puna ukusa. Naročito mi se dopala tamošnja pica jer se razlikovala od svih ostalih koje sam dotad probao.
Šta je posebno kod namirnica koje koristite?
- Namirnice su najvažniji deo pripreme naših tradicionalnih jela. Zato koristimo samo prvoklasne namirnice sa žigom o geografskom poreklu odnosno oznakama d.o.p i i.g.p, koje su ujedno garancija kvaliteta, jer se jedino tako može postići originalan ukus. Takve su mozzarella di Bufala d.o.p, pelat San Marzano, piennolo del Vesuvio d.o.p, pršuta San Daniele, salama Napoli Piccante i Nduja Calabrese... Takođe, upotrebljavamo i maslinovo ulje extra vergine iz Kampanje, sa Sicilije i Sardinije.
Restoran već godinama postoji u Beogradu, mnogi hvale autentičnu napolitansku picu. Po čemu se razlikuje od drugih i zašto svi pričaju o Campania napolitanskoj pici?
- Naša pica pravi se na autentičan tradicionalan način koji je zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletana, a to znači da se priprema u zidanoj pizza peći na drva sa samotom sa Vezuva koja je uvezena direktno iz Napulja. Brašno je iz poznatog mlina iz Salerna, koje postoji od 1953. godine, a testo koje je fermentisalo tokom 48 sati razvlači se na starinski način dok se pica peče u peći 60 do 90 sekundi. Na taj način se dobija verace pizza napoletana!
Koje specijalitete biste izdvojili iz vašeg menija?
- Kao jelo koje je jedinstveno moramo izdvojiti deo "pizza gourmet" pizza koje prestavljaju novi nivo - evoluciju pizze kao eksluzivnog jela koje se uparuje uz najbolja italijanska i domaća vina. Kao ponudu imamo posne i vegetarijanske pizze i paste koje su na bazi prvoklasnog paradajza sa Vezuva sa mediteranskim povrćem i ekstra devičanskim maslinovim uljem, koja je i omiljena pizza Novaka Đokovića. Pored toga, svakodnevno imamo u ponudi i bezglutenske paste, kao i bezglutenske pizze po porudžbini.
Enterijer vašeg restorana čine posebni detalji. Gde ste pronašli inspiraciju?
- Enterijer je slika moderne napolitanske picerije, s originalnim detaljima koji su oslikani u mestu Vijetri sul Mare na Amalfitskoj obali. Ambijent je veseo, porodični, isti kao što je u Italiji, gde je običaj da se familija i prijatelji okupljaju u prijatnom ambijentu uz picu i vino.
Italijanska kuhinja je veoma popularna na našim prostorima, a koja jela iz vašeg menija su omiljena gostima?
- Pored raznih vrsta pice, spremamo autentična jela kao što su pasta di Gragnano, pripremljena na mnogo načina i ragu od teletine i divljači; plodove mora spremamo na način costiera di Amalfi, dok su desert, kafa i pića poput dižestiva limuncello di Sorrento rezervisani za kraj obroka.
Restoran Campania Pizza Gourmet nalazi se u Omladinskih brigada 86, u lokalu 3Đ (West 65). Broj za rezervacije je 0692134842, a više informacija potražite na sajtu Campania, kao i društvenim mrežama restorana - Instagram i Facebook.
(Kurir.rs)