MRZIM FUDBAL, TO JE SPORT ZA NETALENTOVANE: Prvi čovek UFC govorio o najpopularnijoj igri na svetu

Amy Kaplan/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Svetsko prvenstvo u fudbalu glavni je medijski događaj na celoj planeti. I tako će biti sve do 18. decembra i finala Mundijala na stadionu "Lusail" u Dohi, u Kataru.

Amy Kaplan/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia 
foto: Amy Kaplan/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Međutim, ima i onih koji nisu oduševljeni fudbalom, ali i onim što se od 20. novembra, kada je počelo Svetsko prvenstvo, dešava u Kataru.

Jedan od njih je i prvi čovek UFC, najjače, najcenjenije i najprestižnije organizacije borilačkih sportova, Dejna Vajt. Ovaj Amerikanac, slobodno se može reći mrzi fudbal.

Profimedia 
foto: Profimedia

Proteklih dana jedna njegova izjava kruži internetom. Kada su ga novinari portala "Calgary Sun" pre nekoliko godina upitali šta misli o fudbalu, Dejna Vajt je odgovorio:

- Fudbal?! Ne podnosim taj sport. Mislim da je to sport koji iziskuje najmanje talenta. S razlogom trogodišnjaci igraju fudbal, jer sve što treba da radite je da trčite i šutirate loptu. Igrate igru gde je gol toliko velik, a rezultat bude tipa 3:1. Jeste li ozbiljni? Znate li koliko netalentovani morate biti da postignete samo tri gola dok je gol tako velik - istakao je Dejna Vajt.

Profimedia 
foto: Profimedia

Bez obzira što fudbal ili kako ga u Americi zovu soker doživljava sve veću popularnost i procvat, Dejna Vajt nije oduševljen. Ove njegove izjave naišle su pre nekoliko godina na oštru osudu poznatih sportista širom planete, pre svih tenisera Endija Marija, engleskog fudbalera Roba Holdinga i Portugalca Žozea Fontea.

Koliko god Dejna Vajt bio samouveren u svoje stavove, činjenica je da se propisno osramotio. Niti poznaje fudbal, niti prilike oko njega. Nije svestan koliko je ta igra uticajna i popularna. Posebno sa ekonomske strane, jer je u današnjem glovalnom svetu fudbal postao moćna grana industrije koja okreće stotine i stotine milijardi evra.

Kurir sport