Prolećne temperature mnoge građane izvele su na ulice i šetališta, ali ima i onih koji su lepo vreme iskoristili da obave neophodne poslove u njivi.
Povrtari ovih dana imaju pune ruke posla, a u plastenike već je stigao mladi luk. Domaćin Saša Andrić iz čačanskog sela Trbušani uveliko je svoje kamione pune ovog povrća poslao ne samo na tezge po Čačku već i markete širom Beograda.
- U prvim danima nove godine otišla su dva kamiona mladog domaćeg svežeg luka. Za koji dan biće i treći poslat, tačnije, više od dve hiljade veza u narodu poznatog luka kao "srebrenac". Odlučio sam se za njega jer je dosta tražen na tržištu, a i najlakše se čisti. Ima ga gotovo tokom cele godine i otporan je na zimu i trpi niske temperature - priča poljoprivrednik.
U njegovom domaćinstvu tokom sezone na kamione se natovari više od dve tone "srebrenca" koji završi u rafovima širom Srbije. Usled povećane otkupne cene ovaj posao poslednjih godina postao je znatno unosan.
- Radili smo razne povrtarske kulture, ali smo se nekako najviše pronašli u proizvodnji luka poslednje četiri godine. Sagradio sam kuću zahvaljujući njemu i odškolovao decu i još mnogo stvari. Sada sa suprugom radimo površine koje možemo nas dvoje da obradimo jer nemamo dodatnu radnu snagu - dodaje Andrić.
Povrtarska kultura koju gaji Andrić rešava i mnoge zdravstvene boljke, bogata je vitaminima, leči srce, jača kosti i imunitet i čuva vid.
(Kurir.rs/Rina)