Božićni post počeo je 28. novembra i traje do pravoslavnog Božića 7. januara. Post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava i dobročinstava. Podvig posta je kako telesni, tako i duhovni.
Mada, nakon 6 nedelja posta dolazi prelazak na uobičajenu ishranu, posebno prazničnu trpezu posle božićnog posta. Postavlja se pitanje da li je to šok za organizam?
Dr Nada Macura, kardiolog u penziji i narodna poslanica, gostovala je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je pokušala da odgovori na ovo pitanje.
- Polagano u svakom slučaju ne odjednom. Treba preći na neku laganu ishranu. Sutrašnji dan posle pričešća, treba se polako vraćati. Nakon božićne trpeze treba preći na neku laganu piletinu i bela mesa. Božićna trpeza ne mora da bude prebogata. Ono što je osnovno u verovanju je da čovek mora da bude skroman i ta skromnost treba da nas odlikuju.
Kurir.rs