Jedan od simbola Božićnih praznika praznika svakako jeste i božićna česnica, koja nije samo ukusna pogača i deo trpeze, već ima i simbolično značenje.
Kakvo značenje ima u zapadnoj Srbiji, čuli smo od novinarke Kurir TV Violete Jovičić, koja je pokazala kako izgleda čačanska česnica.
Tradicionalna božićna česnica zauzima posebno mesto na prazničnoj trpezi. Priprema se s puno ljubavi za najradosniji hrišćanski praznik. Čačanka Milica Majstorović tradicionalno priprema česnicu po receptu svoje majke.
- Božićna česnica se pravi rano ujutru i mrsna je. Premazujem je medom i stavljamo grančicu bosiljka. Svaka domaćica zna kako se u njenom kraju priprema česnica i tih običaja i treba da se drži - kaže Milica.
- Pošto se poštovao božićni post, prvo što treba da se pojede je nešto mrsno i slatko. Pošto se ranije nisu mesili klasični kolači, ovo je bila poslastica. U nekim krajevima, česnica liči na proju, negde podseća na pitu kao u Vojvodini, dok je ovde slatka - objašmnjava Milica.
Kurir.rs