Najradosniji hrišćanski praznik samo što nije zakucao na naša vrata. I dok se svi u svečanom duhu, užurbano pripremamo da mu poželimo dobrodošlicu i da ga proslavimo u krugu svojih najbližih uz bogatu trpezu, muziku, kuvano vino ili rakiju, uz nostalgične priče starijih ukućana, ne možemo,a da se ne prisetimo svih onih običaja koje ovaj praznik za sobom nosi i zbog kojih je ovaj dan upravo jedan od najlepših dana u godini.
Uzdravlje
Pred doručak postoji jedan vrlo zanimljiv običaj prema kome se u tanjir otopi maslac, a potom se svi ukućani ogledaju u njemu, onaj koji vidi svoj odraz u tanjiru biće zdrav i dogodine će ponovo sa svima slaviti Božić.
Mirboženje
Mirboženje je sastavni deo Božića. Ukućani bi nakon što su omrsili, pojevši parče hleba umočeno u maslac, jedni drugima čestitali Božić uz reči: "Mir Božiji, Hristos se rodi!“, a zatim sledi odgovor "Vaistinu se rodi!“
Stavite crvenu jabuku u vodu kojom se umivate
Prema nekim običajima, bake na božićno jutro pripremaju vodu u koju stavljaju crvenu jabuku da se svi ukućani tom vodom umiju ne bi li bili rumeni i zdravi, a potom bi oko sebe okupili mlade i svi zajedno bi pleli, vezli ili čistili kako bi tokom cele godine bili vredni i uspešni.
Novčić u česnici – berićetna godina
Božićno jutro po pravilu počinje jako rano. Domaćica najčešće rano ujutru zamesi božićnu česnicu, dok se u nekim krajevima ova česnica priprema na Badnje veče ili čak pred samu ponoć kada česnica treba da se izvadi iz rerne. U česnicu domaćica stavlja paru ili zlatnik, a potom bi za vreme ručka ukućani tu česnicu lomili i svako bi uzeo parče, te se za onog u čijem bi se parčetu nalazila para, smatrao pravim srećnikom jer ćemu, saglasno verovanju, predstojeća godina biti berićetna. Domaćica bi takođe mogla da otkupi tu paru za određenu sumu novca ili neki dar, kako bi para ostala u kući i donela ukućanima novac. U nekim domovima ta para bi se stavljala na ikonu, dok bi je drugi čuvali u svom novčaniku.
„Koliko varnica, toliko parica“
Prvi muškarac koji uđe u kuću božićnog jutra postaje položajnik i ima zadatak da badnjakom prodžara vatru uz reči: "Koliko varnica, toliko parica…“ Položajnik biva darovan, a potom porodica unosi slamu u kuću, polažu je pod trpezarijski sto, a sve to vreme oponašajući životinje, oživljavajući na taj način biblijsku scenu rođenja Isusa Hrista. Ovaj običaj posebno raduje najmlađe članove koji bi uglas pijukali, groktali, mukali i smejali se tome…
12 jela – za svaki mesec po jedno
Božićni ručak podrazumeva mrsnu hranu, najčešće pečenje, sarmu, rusku salatu i ostale đakonije. Neke domaćice pripremaju čak 12 različitih jela – za svaki mesec u godini po jedno. Za trpezom se okuplja cela porodica, razgovara se, peva se i nazdravlja se. Božić je praznik koji se slavi u krugu porodice i tada se ne ide u goste.
Običaja ima mnogo, gotovo da svaka kuća ima nešto sebi svojstveno, ali ono što nas sve spaja i što je bit ovog praznika, pa i svih običaja jesu toplina porodičnog doma, ljubav, praštanje i naiscrpna vera u bolje sutra.
kurir.rs/vetlepote.rs
Bonus video: