Nakon što su prošli novogodišnji i božićni praznici, kao i proslave najvećih krsnih slava na društvenim mrežama mogu se videti oglasi pojedinaca za prodaju alkoholnih pića koja su po svemu sudeći dobijena na poklon.
Pored vina nude se najčešće flaše viskija po cenama malo ispod onih u prodavnicama.
Nacionalne organizacije potrošača Srbije navode da ljudi kupuju na ovom crnom tržištu na svoju odgovornost jer je poreklo i kvalitet kupljenih proizvoda pod velikim znakom pitanja.
U skladu sa nadleznim zakonima neovlašćeno stavljanje alkoholnih pića u promet za ljude koji to rade može značiti i milionske kazne.
O svemu ovome govorili su gosti jutarnjeg programa Redakcija, prof. dr Radomir Kovačević, toksikolog i Ivan Smajlović stručnjak za izotopsko ispitivanje vina i alkoholnih pića.
- Kada govorimo o pićima koja dugo stare, to vreme proizvodnje podiže im cenu na tržištu i zbog toga se falsifikuje. Taj trend je prisutan već decenijama u prometu i generalno problem u falsifikovanju pićima je jer ne znate ko ih je i kako napravio, posebno ako je alkohol napravljen sintetički - rekao je Smajlović.
Kovačević je izlaganje započeo latinskom poslovicom:
- Ko dobro pije dobro spava, ko dobro spava, taj ne greši, a ko ne greši ide u raj - započeo je Kovačević i naveo u nastavku:
- Kvalitet kupljenog pića na crnom tržištu pod velikim je znakom pitanja, a tu je najopasnija sinteza kao što je rekao kolega Smajlović. Neću da pravim propagandu alkohola, zna se da medicina ne može da se zamisli bez alkohola i joda, a kad dođemo do konzumiranja, setićemo se 1995. godine. U Mladenovcu je bilo prvo trovanje u industriji Petar Drapšin. Otrovali su se nekim pićem koje su ljudi konzumirali na radnom mestu, od čega je 10 njih preminulo! - ispričao je Kovačević i dodao:
- Pitam ja njih šta su pili međutim direktor nije smeo da kaže, ali sekretarica je otvorila ormar i dala šta su pili. Progutao sam tu tečnost i shvatio da je to bio metil alkohol - rekao je.
Smajlović je otkrio malverzacije nakon kuvanja rakije
- Nisu svi tehnolozi. Nisu svi prošli obuku. Mi ne znamo šta neko u rurarnoj sredini i seoskim uslovima može da smućka. Šta rade? Naprave rakiju pa onu džibru što je ostala, nakon pečenja, oni dodaju još šećera, pa onda je opet prevru i naprave još jedan destilat i još jedan destilat. Ljudi ne znaju da odvoje frakcije, da odvoje prvenac i patoku, gde su u stvari kancerogene materije - upozorio je Smajlović.
- Smrtna doza metil alkohola je jedan mililitar po kilu telesne težine, što znači 0,5 u proseku jedna čašica od koje možete preživeti sa teškim telesnim posledicama, s tim što jedna čašica može da sadrži do 0,2 promila, što može da se pretvori u volumen konzumiranja kao desetak čašica. Alkohol je rizičan prvo za mozak, pa za pankreas, pa za jetru - upozorio je Kovačević, i podsetio na staru srpsku izreku "Kraljević Marko pola pije, pola Šarcu daje", na šta je voditeljka Olja Layarević upitala:
- A šta je bilo sa Šarcem?
- Nije imao tehnologa - kroz smeh je zaključio Kovačević.
Celokupan sadržaj odgledajte na Kurir TV.
Kurir.rs