"ODU U TOALET PA PO 15 MINUTA PRIČAJU SA RODITELJIMA" Sve više škola u Srbiji uvodi nova pravila! Evo o čemu se radi, OVO SU KAZNE

Profimedia

Neke škole u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, pa i Beogradu uvele su zabranu korišćenja mobilnih telefona za vreme nastave, a sada su se na ovaj potez odlučile još dve škole u prestonici.

Reč je OŠ "Ratko Mitrović" u Novom Beogradu i OŠ "Karađorđe" na Voždovcu.

Svetlana Milutinović, direktorka OŠ "Ratko Mitrović" u Novom Beogradu, potvrdila je da je rukovodstvo te škole odlučilo da zabrani učenicima korišćenje mobilnih telefona u školi.

- Mi smo u prošlom polugodištu primetili da deca sve više i više koriste mobilne telefone i da ne poštuju pravila škole. Kroz razgovore sa stručnim timovima za bezbednost i zdravlje i stručnjacima za školsko-razredno planiranje potekla je ova inicijativa od kolega koji su došli do zaključka da je nedopustivo takvo ponašanje dece koja su pametne telefone i satove koristila u negativnom kontekstu - kaže direktorka Milutinović.

Prema njenima rečima, veći problem su nekad pametni satovi koje deca sve češće koriste.

- Pametni satovi kod male dece su zapravo još i veći problem. Imali smo situacije da deca odu do toaleta i onda po 15 minuta pričaju sa roditeljima. Zatim, pokazalo se da nije dobro korišćenje pametnih telefona na velikom i malim odmorima kada oni snimaju drugare i to zatim šalju jedni drugima ili plasiraju na društvene mreže. Tu je takođe izraženo i digitalno vršnjačko nasilje - objašnjava sagovornica.

Kako je objasnila mala deca su sklona da zloupotrebljavaju pametne telefone - da prepisuju, ometaju čas i slično.

- Nije se konkretno ništa dogodilo što je dovelo do ovakve odluke. To je zapravo bilo više situacija u kojima smo mi primetili da deca prepisuju sa mobilnih telefona, gde mala deca razgovaraju roditeljima sa pametnih satova za vreme časova - kaže direktorka.

Školski psiholog je podržao odluku i istakao da će na taj način osnovci bolje upoznati jedni druge i steći socijalne veštine.

- Školski psiholog zdušno je podržala ovu inicijativu jer smatra da će se dečja ličnost bolje razvijati ako u školi deca razgovaraju ili provode više vremena u razgovoru ili šetnji u dvorištu nego što će sedeti i gledati u mobilni teleofon svako za sebe - kaže direktorka.

Ona je ukazala na to da deca nisu naučena da se obrate razrednom starešini ili učitelju ako misle da postoji neki problem, već odmah zovu roditelje.

- Potpuno je pogrešna ta postavka koja je naučena kod kuće. Dete treba da zna da će školi sve probleme moći da reši sa psihologom ili sa odeljenskim starešinom ili učiteljem, a kada je kod kuće onda se obraća roditeljima. Ovde su sad zamenjene teze. Deca dođu u školu i posle svakog časa zovu roditelje da im kažu kako je prošao čas umesto da o tome pričaju kada dođu kući - kaže ona.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Dodaje i da su prosvetni radnici zbog zloupotrebe mobilnih telefona gubili dosta vremena na neke stvari koje se nisu ticale nastave.

- Nastavnici su veliki deo vremena koje je predviđeno za prenošnje određenih pedagoških principa i znanja utrošili na timove za nasilje zbog digitalnog nasilja i bavili su se problemima koji su nastali zbog zloupotrebe mobilnih telefona. Onda smo shvatili da je to uzelo maha i na nastavničkom veću smo doneli odluku da se ta pomama jednostavno zabrani - govori ona.

Mame i tate prvi pružili podršku

Obrad Drakulić, direktor OŠ "Karađorđe" na Voždovcu, kaže da je Školski odbor ovu odluku usvojio na inicijativu Saveta roditelja, i da se od ponedeljka primenjuje u ovoj školi.

- Roditelji su nam sami tražili da ovo uvedemo, tačnije 920 od 940 roditelja. Kod nas se to sprovodi tako što nam deca kada dođu u školu predaju telefone koji su onda dok traje celodnevna nastava zaključani u ormarićima i deca ih dobijaju kada krenu kući. Naravno, deca uvek mogu da od nas traže da im damo telefon ako žele da se jave roditeljima, i onda ih potom vrate u ormarić - kaže direktor za Blic.

Direktorka OŠ "Ratko Mitrović" rekla nam je da je ova škola dobila punu podršku Školskog odbora, koji je upravno telo škole.

- Ljudi iz Odbora su shvatili problematiku i doprinos koji bi takva odluka imala. Podsetila bih i da je Ministarstvo obrazovanja u decembru donelo odluku kojom se dozvoljava svakoj školi da školskim aktom reguliše da li će se koristiti mobilni telefoni. Već u februaru će Školski odbor doneti odluku kojom se zabranjuje upotreba mobilnih telefona, a biće izmenjen i statut škole kako bi bio u skladu sa odlukom - govori ona.

"Nismo tu da izigravamo policiju"

Ističe da su roditelji blagovremeno obavešteni o ovoj odluci.

- Obavestili smo roditelje o svemu i danas smo počeli najnormalnije nastavu. Deca ne donose telefone, odnosno ne znamo da li ih deca imaju u rančevima, ali ih ne vade. Mi nismo ovde da izigravamo policiju, već da decu učimo da poštuju pravila. Ako je pravilo da se telefon ne koristi u školskom dvorištu i u školskoj zgradi, onda deca to i moraju da ispoštuju, a kada krenu kući mogu da izvade telefon iz ranca, da ga uključe da se čuju sa roditeljima i obaveste ih da su pošla kući - rekla je ona juče.

Prema njenim rečima, od svih roditelja samo jedan je nezadovljan ovom odlukom.

- Od kada smo roditelje obavestili o tome, dobili smo samo jednu poruku od roditelja koji nije saglasan sa ovom odlukom - dodaje.

Kako kaže direktor OŠ "Karađorđe", zabrana telefona ne sprečava decu da steknu informatičko znanje.

- Iako telefone zaključavamo u ormariće, tokom matematike i informatike deca mogu da koriste mobilne pošto na časovima ovih predmeta koriste posebne mobilne aplikacije za učenje i vežbanje - ističe Obrad Drakulić.

Naučiće deca informatiku i bez telefona

Kako su rekli iz OŠ "Ratko Mitorivć", u svakoj učionici postoji interaktivna tabla, računar i projektor koji deca mogu da koriste.

- Mi imamo i digitalni kabinet u kojem deca imaju na raspolaganju 25 laptopova koje mogu da uključe i da rade sve što je potrebno. Radimo na tome da menjamo svest dece i da se oni uključe u neke pozitivne radnje koje će dati rezultat, a ne da negativno utiču na svoju okolinui i na sebe. Naši profesori informatike su saglasni sa ovom odlukom jer naša deca imaju sve uslove da steknu informatičko znanje koje je i praktično. Časovi informatike i računarstva u naša dva kabineta su interaktivni, a imamo i slobodnu nastavnu aktivnost od petog do osmog razreda tako da deca imaju časove kreativne informatike. Takođe, deca imaju i sekciju za programiranje gde mogu da koriste sve nove tehnologije - ukazala je direktorka ove škole.

Opomena, ukor ili čak i manja ocena iz vladanja

Direktorka OŠ "Ratko Mitrović" rekla je da je za decu koja prekrše zabranu korišćenja mobilnih telefona predviđena mera vaspitnog rada.

- Predmetni nastavnik će ubeležiti dete koje to prekrši, ako bude ubeleženo dva puta, to je već alarm odeljenskom starešini da se nešto dešava i da dete to ne poštuje. Onda će se ono uključiti u pojačan vaspitni rad u koji se takođe uključuje i roditelj. Mi tada dajemo deci određene aktivnosti da bi shvatili da krše neko pravilo škole i ako se u tom periodu dok traje pojačan vaspitni rad dete promeni onda nema nikakve kazne. Međutim, ako to ne bude delotvorno, onda se odeljenski starešina opredeljuje za opomenu, zatim na ukor i na kraju za ukor odeljenskog veća čime se smanjuje ocena iz vladanja - zaključuje direktorka Milutinović.

(Kurir.rs/Blic)