Mnogi vrsni kuvari Miročki bareni sir svrstavaju među najboljim sirevima na svetu.
Tajnu ovog sira meštani ne otkrivaju u potpunosti, ali zdravlje životinja i sama priprema sira je i te kako specifična.
Ljubinka Pavlović, kojoj se čukundeda doselio u Miroč i započeo proizvodnju, sada ima 15 krava, a kaže da je to dovoljno da podmiri sve mušterije iz raznih krajeva Srbije:
- Miročki sir je prepoznatljiv po tome što škripucka kada se jede. Takođe, odličan je za grilovanje, dakle kriška se ne topi.
Za nju je najvažnije zdravlje krava, pa je zbog toga njima posvetila deo školovanja.
- Jedne zime bio je veliki sneg, a nama je krava krenula da se teli. Mladunčetu je ostala prednja nožica, što zapravo ne predstavlja veliki problem. Međutim, mi nismo znali to da ispravimo, a veterinar kada je stigao bilo je jako kasno. Tele je uginulo, a mene je to jako zabolelo. Od tog momenta sam odlučila da ću završiti srednju veterinarsku školu, a usresredila sam se na porodiljstvo - rekla je Pavlović.
Kurir.rs