Kuvanje na gas je gore za zdravlje ukućana nego život u gradu sa zagađenim vazduhom, navodi se u novoj studiji, piše MDPI.
Većina kuvara, bilo da su profesionalci ili amateri, preferiraju šporete na gas umesto električnih.
Međutim, oni proizvode azot-dioksid i druge opasne toksine, koji iritiraju pluća i mogu da uđu u krvotok i povećavaju rizik od razvoja srčanih oboljenja, određenih tipova raka i Alchajmerove bolesti.
Deca i stariji su najranjiviji, a istraživanje je pokazalo da šporeti na gas mogu da uzrokuju skokove zagađenja višestruko veće nego na prometnoj ulici.
U okviru studije, deca su u rančevima nosili uređaje za praćenje zagađenja, a mnoga od njih su kući, dok su njihovi roditelji kuvali, boravila u zagađenijoj sredini nego dok su bila napolju ili išla u školu.
Stručnjaci navode da je kuvanje na gas „veliki izvor zagađenja u zatvorenom prostoru“.
Kurir.rs