Stara planina bogata je divljim plodovima koji su daleko od zagađenja, a to je iskoristila porodica Šinka iz Knjaževca koja je počela da ih bere i proizvodi slatke namaze, čiji kvalitet je brzo prepoznat.
Ovo malo porodično gazdinstvo slatku zimnicu pravi i bez dodatka šećera, za sve one koji preferiraju zdravu ishranu.
Mušmula koju danas retko koristimo u našem jelovniku izuzetno je bogata vitaminom C, a njenu vrednost prepoznala je Vineta Šinka iz Knjaževca koja je napravila recept za namaz od ove voćke. Kaže da procedura nije teška i kad odvoji koštice od slatke sadržine, sve ide lakše.
- Treba prvo da se sačeka, da mušmula sazri i bukvalno od trulog voća pravite namaz. Procedi se dva tri puta da bi došlo do kuvanja - objašnjava svoj recept gospođa Šinka.
Vineta slatke džemove pravi isključivo od voća sa Stare planine.
- Oseća se razlika jer od industrijske dunje ne može da ispadne dobro slatkio, ne oseća se ni taj miris, ni taj ukus. Skupljamo voće iz sela, s našeg imanja. Imamo dunju, mušmulu i višnje. Ono što ne možemo da došpunimo koliočinokm, kupujemo od lokalnih proizvođača za koje znamo da ne prskaju vioće i ne tretiraju ga da bi mu to naškodilo - dodaje Vineta.
Suprug Negovan od drveta pravi jedinstvenu ambalažu, što mu ne pada teško u poređenju s branjem trnjina, kupina i šumskih jagoda.
- Pređemo mnogo kilometara, ali se vratimo kući sa sirovinom. Srećni smo jer smo proveli dan u prirodi i imamo šta da pravimo. Divlja malina je specifična za ovu nadmorsku visinu, pa ga je nemoguće naći u Vojvodini - kaže Negovan.
Kurir.rs