Čvarci su prvobitno bili hrana za siromašne slojeve ljudi, a sada su, skoro, postali stvar luksuza i deficitarni proizvod.
Treću godinu zaredom, u Bačkom mestu Sivac, održan je Čvarak fest, a u takmičenju za zlatni čvarak učestvovalo je oko 80 takmičara.
Za pripremu odličnog čvarka, potrebno je oko tri sata, a šta odlikuje najukusniji čvarak rekli su takmičari pomenute manifestacije:
- Čvarak mora da curi kad ga stisnete. Doduše, u savremenom dobu ljudi dodaju mleko kako bi čvarak bio mekan. Pravi čvarak mora da curi i da bude hrsvak - rekao je jedan od takmičara.
Na takmičenju je čak i prisustvovala mlada azijatkinja, koja je rekl da se i u njenoj zemlji proizvode ovi komadi mesa:
- Čvarke imamo i u Kini, jela sam ih kao dete. Sećam se da ih je baka pripremala u ulju, kada nismo imali šta da jedemo, a bili su i te kako ukusni. Moram da priznam da su i srpski mnogo dobri, razlika je samo što vi dodajete začine, a mi ne.
Osim što je neizostavni gurmanski sastojak sa naše nacionalne trpeze, u čast čvarka se organizuju i mnoga nadmetanja u kojima se glasa ko je onaj najbolji.
Jedan čovek iz žirija je odgonentuo šta to čini savršen čvarak:
- Mora da bude rumen, a iznutra pržen. Mora da se pregrize, tako se oseti čar čvarka, a ne da se tegli kao neka guma. Blago posoljen da bude i to je to.
Celokupan prilog i izjave takmičara sa Čvarak festa, možete pogledati u slećem videu:
Kurir.rs