Srbi i kafana - pojmovi koji su zasigurno usko povezani. Kafana je skoro pa postala deo našeg folklora. Ali, ta kafana mora da ima i određene osobine, od kojih je na ovim prostorima uvek prva bila dim cigareta i dozvoljeno pušenje.
Naš put ka Evropskoj uniji između ostalog podrazumeva i sužavanje manevarskog prostora za pušače, a o tome svedoči svako ko je ikada otišao u neku državu Zapadne Evrope gde osim ispred kafića retko gde možete da zapalite cigaretu.
Da li bi naš čovek lako mogao bez cigareta? Šta bi za ugostitelje značilo donošenje jednog ovakvog zakona?
DrPetar Borović i prof. dr.Georgi Genov, iz udruženja hotelijera i restoratera Srbije, pokušali su da odgovore na ova pitanja.
- Ako uvedete zabranu pušenja jedan od glavnih protiv razloga je bio da će hiljade i hiljade ljudi izgubiti posao. Međutim, ono što je dobra vest. Kada su u Finskoj uveli zabranu, ljudi su masovno počeli da dolaze u kafane sa porodicom. Jer nema više dima i mogu da sede tu. Pušača je trećina, a ostatak su nepušači i ne mogu da uđu u kafanu jer njima to smrdi. Kada se zabrani nepušači će navaliti u kafanu - rekao je Borović.
- Nisu odma, trebalo 5 do 6 meseci pad prometa i onda je počelo da se vraća. Ovo što su rekli da je neki dinar u pitanju, to je blizu 2 milijarde evra. Time se finansira i zdravstvo. U restoranima su 70% pušači i 30% nepušači. Kada smo podelili objekte na pola pola. Sva mesta koja su bila nepušačka bila su puna 25%. Dok su pušački delovi bili puni. Ovog momenta bi zabrana bila atomska bomba za ugostiteljstvo - istakao je Genov.
Da li bi naš čovek lako mogao bez cigareta?
Kurir.rs