.
Ima li šta lepše za doručak od vruće kajmak lepinje? Ovaj bosanski specijalitet se pravi tako što se umesi testo koje se prelije nadevom od kajmaka i jaja.
Peče se u rerni, a sastojke može svako da priušti. Odličan je predlog i kada vam treba predjelo za svečanu priliku.
Sastojci
300 g brašna
125 ml mleka
1 jaje
1 kašika ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
10 g kvasca
Za nadev
300 g kajmaka
4 jajeta
Priprema
U toplo mleko dodajte izmrvljeni kvasac, šećer i kašiku brašna.
Sjedinite i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta.
U drugoj posudi pomešajte jaje, ulje, so i lepo sjedinite, a onda dodajte prosejano brašno i aktivirani kvasac.
Umesite testo, pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena da nadođe.
Premesite testo na pobrašnjenoj površini i razvucite ga u obliku pravougaonika, veći od pleha u kojem ćete peći.
Stavite u pleh, a ivice testa podignite.
Pokrijte i ostavite još 15 minuta.
Umutite jaja sa kajmakom i prelijte preko testa.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 200°C.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
Bonus video: