Videli smo zanimljivu priču, o zaboravljenom, i vrlo lekovitom piću koje se i danas pravi. Vodnjika.
Sve livade i pašnjaci, sva brda i planine su apoteke – govorio je Paracelzus.
To neiscrpno bogatstvo prirode i dalje je izazov za istraživače. Lekovitost bilja nije utvrđena samo vekovnim iskustvom, već je potvrđena i mnogim naučnim i kliničkim istraživanjima. Mnogi i danas u podizanju imuniteta prvo pribegavaju bilju i prirodi.
A kako da sebi najbolje pomognemo u lečenju biljkama, rekao je travar Marko Stevanović tokom gostovanja u emisiji Puls Srbije.
On je pojasnio šta predstavlja napitak Vodnjika.
- On je dosta efikasan za imunitet i mnoge druge segmente. Ima u sebi minerale i vitamine i prva pomoć je za sve, posebno u zimskim mesecima - zepočeo je.
U nastavku je objasnio zbog čega je važna upotreba biljaka posebno zimi.
- Prostorije se ne provetravaju, to je teren pogodan za razvitak bakterija, biljke tu dosta pomažu u poboljšavanju zdravstvenog stanja i imuniteta - rekao je.
Nabrojao je koje su to najbolje biljke za pomoć ljudskom organizmu.
- Prvi na listi je beli luk. Jedna od najjačih biljaka i prirodni antibiotik. Može da se jede u sirovom stanju u što većim količinama, jača imuni sistem, spušta pritisak. Prema jednom istraživanju miševi koji su izlagani kancerogenim materijama, oni koji su koristili beli luk nisu uginuli, a oni koji nisu, su uginuli. Druga na listi je sremuš, koji se koristi u vidu tinktuire. Problem sa sremušom je što brzo izgubi licin, lekoviti sastojak, i zato je najbolje da se jede odmah po branju - rekao je, pa dalje nabrojao:
- Crni luk, zatim hinacea, kod nas raste kao ukrasna biljka, ali morate voditi računa kako se prodaje, najbolje je da je ljudi sami zasade i koriste. Znaćete da je prava biljka, po peckanju na jeziku - naveo je naglasivši da je ljudi prodaju u raznim varijantama i da često koriste pogrešne delove biljke, pa da je najbolje kupovati je od nekog ko se razume i sam je koristi.
Takođe, šipak, ili šipurak je istakao kao simbol vitamina C.
- Takođe značajan je šipak, šipurak ( na lat. rosa kanina), on ima znatno više vitamina C od limuna. Može se koristiti u čaju, ili svež. Termičkom obradom gubi lekovite sastojke. Može se koristiti i sirov, ali čak i kad se kuva ima mnogo više vitamina C od limuna. Neke druge biljke, paprika i zelje opet imaju više vitamina C od limuna, treba koristiti biljke koje rastu baš na našem podneblju - naglasio je.
Našu zemlju nazvao je prebogatom lekovitim biljem.
- Čuvarkuća, beli slez, hinacea, majčina dušica - a posebno je izdvojio - koprivu.
- Ona zasluženo nosi naziv kraljica biljaka. Samonikla lekovita biljka, zasluženo nosi taj pridev. Pomaže u anemiji, podizanju imunog sistema, posebna je u svakom smislu. Treba samo da se prokuva voda i prelije kopriva. Druga priča je za koren i korenje, tu je drugačiji postupak, sa alkoholom, koji izvuče mnogo više od vode i ta tinktura može da traje decenijama - rekao je.
Naglasio je i da sa svežim biljem treba voditi računa da ne preteramo u konzumaciji.
- Ima puno biljaka koje ljudi ne znaju da su lekovite, npr maslačak. Spada u 105 najlekovitijih biljaka na našim prostorima. Njegov koren sadrži polisaharid inulin, može da se koristi u sirovom stanju i pomaže sa dijabetesom, a može da se sprema kao kaša. List se koristi za variva čorbe, dodatak jelima. Stabilljka se koristi za problem sa bradavicama. Nakapa se sok iz stabljike na bradavicu, i on doslovno sasuši bradavicu. Kada se maslačak skroz zatvori, kada zađe Sunce, može da se koristi za turšiju, a može da se spremi i sok. Neizostavan je u detoksikaciji jetre, jačanju nervnog sistema i ima još bezbroj dobrobiti, a ovo su samo neke osnovne - rekao je.
Kurir.rs