"NISMO SE NI OKO ČEGA SLOŽILI ZA OVE TRI GODINE" Zavađeni doktori zakopali ratne sekire pred kamerama Kurira! OVO IH JE POMIRILO

Kurir TV

Da li smo bespotrebno za vreme pandemije korone nosili zaštitne maske? Ovo pitanje i danas otvara gotovo nepomirljive rasprave na društvenim mrežama, ali i u svakoj kući ili ispred lokalne prodavnice.

Verovatno mnogi od vas već imaju spreman argumentovan odgovor, bilo da ste u taboru ovih koji su maske nosili ili u ovom drugom, koji su se tome od početka protivili.

Za sve one koji su trpeli kritike zbog stava da maske ne treba da nosimo imamo dobru vest. Najrigoroznija i najsveobuhvatnija analiza naučnih studija sprovedenih o efikasnosti maski za smanjenje širenja respiratornih bolesti, uključujući Covid-19, čije rezultate je objavio oksfordski epidemiolog Tom Džeferson, pokazuje da maske ne prave nikakvu razliku.

O ovim na prvi pogled iznenađujućim rezultatima istraživanja danas su voditelji Pulsa Srbije Milica Marković i Miloš Anđelković razgovarali sa direktorom DZ Palilula Aleksandrom Stojanovićem i ginekologom Borislavom Antonijevićem.

This browser does not support the video element.

"NISMO SE NI OKO ČEGA SLOŽILI ZA OVE TRI GODINE" Zavađeni doktori zakopali ratne sekire pred kamerama Kurira! OVO IH JE POMIRILO  Kurir TV

- Meni je impresivno zašto čekamo autoritete sa strane da nam kažu ono što već znamo. Onog momenta kad se stavi nauka ispred zdravog razuma, nešto nije u redu. Mi smo sa glavnom etičkog princima "Primum non nocere", u prevodu "Primarno je ne naškoditi" došli do principa "Primarno je zaraditi". Svakom normalnom čoveku je bilo jasno da maske neće napraviti nikakvu razliku - rekao je Antonijević i pokazao pamflet kojim je objašnjena besmislenost, čak i štetnost nošenja maski.

- Očigledno je bila namera da se podigne panika. Ja pitam šta ćemo posle 10 milijardi prodatih maski, šta ćemo sa tim nerazgradivim otpadom. Kod mene u bolnici su maske i dalje obavezne, ja ih nikad nisam nosio, niti ću - dodao je dr Antonijević.

- Nas dvojica se nikad nismo ni u čemu složili za ove tri godine. Kao direktor Doma zdravlja, moram da poštujem prepuruke i odluke Vlade Srbije. Kad nešto prođe, urade se analize i vidi se gde smo pogrešili. Ja sam morao da nosim u Domu zdravlja i kažnjavao zaposlene koji nisu nosili masku jer je takva bila preporuka. Evo, prinajem, nisam uvek nosio masku - otkrio je Stojanović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs