S toplijim danima je sve više i onih koji počinju da razmišljaju o ishrani i dijetama. Postoje brojne dijete, koje nude brza rešenja, međutim, to ne znači i da su sve one zdrave..
A o tome Predrag Žambok, novinar, razgovarao je sa stručnjakom Dr Sašom Plećevićem, poznatim pod nadimkom dr Filgud.
- Najefikasnija je umerenost - započinje razgovor Plećević.
- Izbegavajte četiri bele smrti: velike količine soli, šećera, masne hrane i belog brašna. Najosnovnije stvari za pravilan način ishrane su da znate šta jedete, koliko jedete, kada jedete i na koji način je hrana pripremljena - kaže Plećević.
Treba, kako kaže Plećević, da se "uobročimo".
- Da imamo doručak, ručak, večeru. Idealno vreme za doručak je u 9 sati. U proseku. Od 7 uveče do 9 ujutru ne jesti ništa. Za zdrav život i za kilažu najvažnije je kad legnemo i koliko spavamo. Naša šaka je pokazatelj i mera za količinu. Pripremajte hranu bez masti, na umerenim temperaturama. To je suština umerenost - rekao je.
Na pitanje šta misli o dijeti "autofagiji", Plećević kaže da je idealna za određene stvari.
- Godine 2016. Japanac je dobio nagradu za tu ishranu u lečenju raka. Jedan period organizam treba da bude bez hrane, ali nikako 20 sati! Time se opet remeti fiziologija organizma. Poslednji obrok u osam uveče, prvi obrok u osam ujutru. Smanjite sve što ste jeli do sad, na pola, šetajte, ubacite fizičku aktivnost, pratite ove savete i smršaćete. Jedite sve, ali budite umereni - naglasio je dr Plećević.
Kurir.rs