Šok dijeta

Stanjite struk

Dok mršavite, ješćete ribu, jaja, voće, povrće, salate začinjene uljem, dok je beli šećer zabranjen

Šok dijeta je veoma jednostavna, a izuzetno delotvorna. Za razliku od drugih brzih načina da izgubite kilograme, nju možete da sprovodite duže od tri dana bez bilo kakvih posledica. Napravljena je za period od jedne nedelje i izbalansirana tako da se tokom tih dana unosi dovoljna količina masnoća, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina, što dovodi do gubitka centimetara u struku bez iscrpljivanja tela.

Kako tvrde autori dijete, svakodnevno treba da unosite vitamine i minerale iz voća i povrća, ali je važno da jedete tri različite vrste tih namirnica. Takođe, u ishranu morate da uvedete obaveznih 100 grama biljnih ili životinjskih proteina iz ribe, jaja, mlečnih proizvoda, mahunarki, žitarica. Tokom dijete treba da koristite biljna ulja, i to tri do pet supenih kašika dnevno u salatama, a ugljene hidrate imaćete u 100 grama hleba, 100 grama pirinča, testenine ili krompira. Beli šećer morate potpuno da isključite iz upotrebe.

Jedini uslov da dijetu sprovodite uspešno jeste da imate dovoljno vremena da se u mirnom ritmu posvetite sebi. A ono što je takođe veoma važno jeste da ako imate bilo kakve probleme sa endokrinim sistemom, bubrezima ili stomakom, onda zaboravite na ovu dijetu kao i na druge kojima se intenzivno smanjuje telesna težina.

Dijeta po danima:

1. dan - Doručak: dve čaše soka od pomorandže i tri supene kašike kuvanog muslija
Užina: niskomasni jogurt (2 dl)
Ručak: 180 gr ribe sa 15 gr zelenog pasulja i dodajte 20 gr svežeg hleba
Užina: jedna jabuka
Večera: 80 gr kuvane testenine sa paradajz sosom (50 gr) ili kuvanim jajetom

2. dan - Doručak: čaša soka od borovnice i kriška svežeg integralnog hleba
Užina: jedna kruška
Ručak: salata od dva paradajza, 100 gr kupusa, kašika barenog graška i kašika barenog zelja. Začinite uljem i dodajte komad hleba sa sirom (20 gr)
Užina: jogurt (2 dl)
Večera: 80 gr špageta sa svežim povrćem

3. dan - Doručak: jogurt (2 dl) sa kriškom crnog hleba
Užina: dva do tri kivija
Ručak: 200 gr pečene morske ribe sa kuvanim povrćem
Užina: koktel od mleka i voća
Večera: 70 gr pirinča sa 100 gr zelenog povrća

4. dan - Doručak: biljni čaj, tost i jabuka
Užina: jogurt (2 dl)
Ručak: 100 gr škampa ili drugih morskih plodova, 200 gr kuvane šargarepe i zeleni pasulj (50 gr)
Užina: jabuka
Večera: 50 gr testenine sa povrćem i 40 gr rendanog sira

5. dan - Doručak: čaša obranog mleka sa tri supene kašike heljde
Užina: kruška
Ručak: 150 gr zelene salate sa kuvanim jajetom i kriška hleba, pola jabuke i pet jezgra oraha
Užina: jogurt (2 dl)
Večera: kuvana manja lignja ili kuvani pileći batak, 50 gr pirinča, dodati 150 gr rendane sveže šargarepe i 40 gr sira

6. dan - Doručak: pasirana šargarepa i čaša surutke sa nekoliko biskvita
Užina: koktel od mleka i voća
Ručak: 150 gr pečenog pilećeg belog mesa i salata od paradajza
Užina: niskomasni jogurt (2 dl)
Večera: 50 gr kuvanog pirinča sa 50 gr pečuraka

7. dan - Doručak: jedna pomorandža, čaša voćnog čaja i dva biskvita
Užina: niskomasni švapski sir
Ručak: supa od povrća
Užina: sok od šargarepe i limuna
Večera: 60 gr kuvanog pirinča, prženo jaje i 100 gr kelja ili spanaća sa kriškom crnog hleba