NEMA BOLJIH OD TRAVNIČKIH ĆEVAPA: Na listi najboljih mesnih jela na svetu našli se na 45 mestu
Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Zavisno u kojem se gradu Bosne i Hercegovine nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepinja, koja može doći u nekoliko verzija.
Ovo tradicionalno jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svetu. Ali, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mesto.
“Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava da li su bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocenjivali najbolja mesna jela u svetu na web stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.
"Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su.
Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuvanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa zajedno uz jogurt. Interesantan podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regiona nije našlo na ovoj listi.
(Kurir.rs/Nezavisne)