Sarme su jedno od najomiljenijih jela na ovom području, mnogi Srbi je obožavaju, a kako je u toku Uskršnji post, eto prilike da napravite posnu sarmu.
Kiseli kupus napunite filom od tunjevine, pirinča i oraha, ali možete da koristite i povrće, suvo voće, ribu... Takođe, posne sarme možete da napravite i od slatkog kupusa, ako želite malo laganije jelo.
Sastojci
- 2 crna luka
- 1 praziluk
- 1 šargarepa
- 200 g pirinča
- 100 g pečuraka
- 400 g tunjevine
- kiseli kupus
- Za preliv:
- 1 kašičica slatke paprike
- 3 čena belog luka
- voda
Priprema:
Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu, kao i pečurke. Posolite. Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte.
Začinite, a onda dodajte proceđenu tunjevinu. Dobro promešajte. Uzmite listove kiselog kupusa koji ste oprali, sipajte nadev, a onda urolajte. Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku. Pecite na 200°C oko 30 minuta.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
Bonus video: