EVO KAKO DA SKUVATE JAJA DA SE LJUŠTE OČAS POSLA: Jednostavan trik koji će vam uštedeti vreme i živce
Nije uvek lako pogoditi vreme kuvanja jaja tako da ona budu "savršeno" kuvana, ali uz par trikova to vam može poći za rukom, kao i jednostavno ljuštenje.
Uskrs nam se smeši i ovih dana biće neizbežna kuvana jaja koja ćemo farbati, ali i jesti tokom praznika. Kako biste savršeno skuvali jaja, isprobajte tehniku kuvanja na pari.
Postavite posudu za kuvanje na pari i drugu unutra, pa je napunite vodom do dna gornje posude. U posudu stavite jaja, a kad voda počne da ključa, pustite ih da se kuvaju 14 minuta.
Trik je u tome da ih odmah nakon kuvanja uronite u posudu s ledenom vodom, pa će gljuštenje proći bez većih poteškoća. Osim što će voda zaustaviti proces kuvanja, belance se može skupiti i odvojiti od ljuske.
Kad krenete u proces ljuštenja, nemojte jajetu razbiti ljusku samo na jednom mestu. Rolajte jaje po ravnoj površini kako bi ljuska popucala podjednako, a vaše jaje i pre samog ljuštenja izgledalo poput mozaika. Probušite mesto gde je najčešće vazdušni džep (na dnu), i uronite jaje natrag u vodu kako bi se ljuska jednostavnije odvojila.
Jaja možete da oljuštite i trešnjom ili nekim drugim sitnim voćem/povrćem, što je verovatno i najzabavniji način. Stavite jaja u teglicu i dodajte malo vode i dobro protresite. Ljuska će se razbiti, a voda je skinuti. Isperite ih pod vodom kako biste uklonili preostalu ljusku piše 24sata.hr.
Jaja nemojte ljuštiti dok su još vruća jer će se opna teže odvojiti i može vam stvarati poteškoće. Takođe, nešto starija jaja puno ćete lakše oguliti od svežih.
(Kurir.rs)
Bonus video: