BAKINA POSNA PITA SA ZELJEM I CRNIM LUKOM: Nećete odoleti domaćinskim ukusom, a HRSKAVE korice daju dodatni ŠMEK (RECEPT)

Profimedia

Ako ste od onih koji se pridržavaju Uskršnjeg posta, predlažemo vam da se počastite hrskavom pitom sa zeljem koje se pravi od domaćih kora. Njihova priprema je vrlo jednostavna, a svakako su bolje od kupovnih. Stari i provereni recept iz bakine sveske svakako ne može da omane.

Printscreen/šerpica 
foto: Printscreen/šerpica

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 300 ml tople vode
  • 1 šoljica ulja
  • malo soli
  • 1 margarin
  • 2 veze zelja
  • 2 crna luka

Priprema:

Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk. U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, na pola sa gornje strane, na pola sa donje strane, na pola sa leve strane i na pola sa desne strane. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, pa ponovite postupak savijanja. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina. Urolajte testo i isecite na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

(Kurir.rs/ Stvar ukusa)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

01:11
Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu Izvor: Kurir TV