Ako ste od onih koji se pridržavaju Uskršnjeg posta, predlažemo vam da se počastite hrskavom pitom sa zeljem koje se pravi od domaćih kora. Njihova priprema je vrlo jednostavna, a svakako su bolje od kupovnih. Stari i provereni recept iz bakine sveske svakako ne može da omane.
Sastojci:
- 1/2 kg brašna
- 300 ml tople vode
- 1 šoljica ulja
- malo soli
- 1 margarin
- 2 veze zelja
- 2 crna luka
Priprema:
Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk. U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, na pola sa gornje strane, na pola sa donje strane, na pola sa leve strane i na pola sa desne strane. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, pa ponovite postupak savijanja. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina. Urolajte testo i isecite na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
(Kurir.rs/ Stvar ukusa)
Bonus video: