Kilogram očišćene svinjetine u marketima i mesarama u Srbiji košta do 900 dinara,koliko iznosi i kilo jagnjetine!
Potrošači su šokirani cenom prasetine, koja je pred Uskrs dodatno skočila od pet do deset odsto i gotovo je dostigla cenu jagnjećeg mesa, koje je inače uvek bilo skuplje. Bilo da je reč o živoj vagi, bilo o svežem mesu ili pečenju, potrošači su saglasni da je cena prasetine vrtoglavo porasla.
Tako kilogram žive vage svinjetine košta od 450 do 550 dinara, dok pojedini prodavci najavljuju mogućnost da će uoči samog praznika do kraja ove nedelje ta cena premašiti 550 dinara za kilo.
S druge strane, kada je reč o očišćenoj prasetini, ona u marketima košta oko 900 dinara za kilogram, dok se pečenje u pečenjarama, u zavisnosti od grada, kreće od 1.900 do čak 2.000 dinara za kilogram. Tako je, recimo, u Beogradu i Novom Sadu pečenje najskuplje i iznosi oko 2.000 dinara, dok je u Pirotu, Nišu i Čačku od 1.500 do 1.900 dinara.
Ipak, što se tiče jagnjetine, cena se zbog praznika nije menjala, iako je bilo očekivano da će skočiti za minimum pet odsto. Očišćeno jagnjeće meso u marketima košta već od 900 dinara za kilogram, koliko iznosi i prasetina, a u nekim trgovinama iznos ide i do 1.100 dinara. Kilo žive vage jaganjaca košta od 300 do 400 dinara i jeftinije je od kilograma žive vage svinjetine. Što se tiče cene pečenja, u većini gradova košta oko 1.800 dinara, dok je u Beogradu oko 2.000.
Kurir.rs/ A. K.
Bonus video: