Za ovako farbana jaja koja podsećaju na zid od mermera nije vam potrebno preterano umeće, a efekat je fanstastičan.
Jedna Ruskinja je na Instagramu objavila ceo proces farbanja uskršnjih jaja ovom tehnikom.
Freska jaja
Sastojci:
- jaja
- ljuske crnog luka (lukovina)
- 100 g čaja od hibiskusa
- 1 kašika soli
- 2 kašike 9-procentnog alkoholnog sirćeta
Priprema:
Jaja pažljivo operite i prosušite. Lukovicu usitnite kuhinjskim makazama. Običan papir takođe iseckajte što sitnije i nepravilnije. Pomešajte s lukovicom. Pamučnu gazu isecite na kockice tako da možete u nju da spakujete jaje. Umesto gaze mogu da posluže i stare najlon čarape. U drugoj činiji sipajte vodu. Svako jaje stavite u vodu pa u mešavinu lukovice i papirića. Voda služi da bi se parčići zalepili na ljusku. Potrudite se da bude dobro obloženo. Napravite paketić od gaze ili čarape s obloženim jajetom i dobro fiksirajte koncem. Isecite višak ako postoji.
Na dno šerpe sipajte čaj od hibiskusa. Na njega poređajte smotuljke s jajima. Posolite, ulijte hladnu vodu i sirće. Stavite na laganu vatru i kad provri kuvajte 15 minuta uz povremeno mešanje. Ostavite da se ohladi 20 minuta u lukovini. Isecite gazu i jaja obrišite nauljenom maramicom za visok sjaj.
(Kurir.rs/ Trpeza)
Bonus video: