Ručak je Srbima veoma bitan obrok te uglavnom mora da se nađe neka vrsta mesa na trpezi. Postoji puno recepata kada je ovaj glavni obrok u pitanju, a mi vam za danas predlažemo svinjsko meso sa povrćem i belim vinom.
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskog mesa
- 1 kašika šećera
- 1 šolja paradajz sosa
- 1 kašičica soli
- 5 krompira
- 2 patlidžana
- 2 šargarepe
- 1 paprika
- 100 ml suvog belog vina
- 100 ml vode
- 1 kašičica meda
- 1 kašika soja sosa
Priprema:
Komad svinjskog mesa zasecite u obliku dijamanta. Posolite i pobiberite sa obe strane, pa umotajte u providnu foliju. Ostavite u frižideru pola sata. Istopite puter u tiganju, pa dodajte paradajz sos, posolite i pošećerite. Promešajte i kuvajte dok ne krene da krčka. Zatim premažite sos po sredini pleha, a preko stavite meso (na paradajz sos okrenite sečenu stranu mesa). Isecite krompir, patlidžan, šargarepu i papriku i poređajte oko mesa. Prelijte belim vinom i vodom. Posolite i pobiberite, pa pecite na 200°C oko 50 minuta. Pomešajte med i soja sos, pa izvadite meso iz rerne, okrenite ga i premažite dobijenim premazom. Vratite da se peče još 20 minuta.
(Kurir.rs/ Stvar ukusa)
Bonus video: