Kina poziva članice G7 da se ne mešaju u unutrašnju politiku drugih zemalja

Kineska medijska grupa

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin je juče pozvao zemlje članice G7 da se koncentrišu na svoje sopstvene probleme, da odbace hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude, i prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove drugih zemalja.

Vang je na dnevnoj konferenciji za medije reagovao na zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova zemalja G7, nakon sastanka u Japanu, a koje se tiče pitanja Tajvana, Istočnog i Južnog kineskog mora, Sinđijanga i Tibeta.

Vang je naglasio da se članice G7 grubo mešaju u unutrašnje poslove Kine i zlonamerno je kritikuju.

“Zajedničko saopštenje pokazuje aroganciju, predrasude i namernu želju da se blokira i obuzda Kina. Žalimo zbog toga i odbacujemo njihove tvrdnje i uputili smo odlučan demarš domaćinu Japanu”, istakao je Vang.

Dalje je kazao da je Tajvan kineska teritorija, da je politika jedne Kine osnov mira i stabilnosti dve obale Tajvanskog moreuza.

Pitanja u vezi sa Hongkongom, Sinđijangom i Tibetom su unutrašnji poslovi Kine, nijedna strana sila se ne sme mešati u ove poslove na bilo koji način ili pod bilo kojim izgovorom.

„Kada je reč o situaciji u Južnom i Istočnom kineskom moru, sada je uglavnom stabilna, a odgovarajuće zemlje treba da pošutuju napore zemalja u regionu i zadrže mir i stabilnost“, zaključio je Vang.

Kineska medijska grupa