KOJE JE ZVANIČNO JELO ZA KRUNISANJE KRALJA ČARLSA? Oglasila se palata i šokirala sve neverovatnim izborom! Evo kako se sprema!
Kralj Čarls i kraljica pratilja Kamila odabrali su zvanično jelo proslave njegovog krunisanja, a radi se o kišu (fr. quiche) – slanoj piti od krhkog testa.
Na službenom profilu na Tviteru podeljen je recept za pečenu slanu pitu, koja sadrži spanać, estragon… Recept je kreirao kraljevski kuvar Mark Flanegan, a odabrali su ga Čarls i Kamila u saradnji s njim.
Bivši kuvar Bakingemske palata Daren Mekgradi rekao je da kraljev izbor nije bio iznenađenje jer Čarls voli sve što je s jajima i sirom.
Bakingemska palata saopštila je da je kiš izabran zato što funkcioniše kao zajedničko jelo, može se poslužiti topao ili hladan, odgovara širokom spektru prehrambenih zahteva i lako se može prilagoditi različitim ukusima. Palata je takođe navela da je ukusan i da je njegova prednost to što nije previše komplikovan i ne zahteva skupe sastojke ili sastojke koji su teško dostupni.
Na veb-stranici kraljevske porodice opisan je kao „kiš s hrskavim, laganim testom i delikatnim ukusima spanaća, različitim vrstama mahunarki i svežeg estragona“. Kiš nije komplikovano da napravite, te vam predlažemo neke od recepata:
Kiš od povrća koji će vas zasititi Brzo se sprema, zdravo je, a nećete biti gladni.
Sastojci: (četiri osobe)
- 3 jaja
- 150 g brašna
- 2,5 dl mleka
- 50 g otopljenog maslaca
- 250 g rendane mocarele
- 500 g mešanog povrća, po želji
- pola kašičice začina po želji
- so, količina po želji
Priprema:
- Umutiti brašno sa jajima, mlekom, otopljenim maslacem i rendanom mocarelom. Dodati začine.
- Preliti preko sitno seckanog povrća, sve zajedno izmešati, staviti u podmazanu tepsiju.
- Najbolje bi bilo da ostavite da prenoći u frižideru, a ako ne možete, onda ga ostavite par sati.
- Peći na 200 stepeni – pola sata.
- Kiš sa kukuruzom i piletinom
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna,
- 120 g maslaca,
- 2 kašike pavlake,
- 1 jaje
Za fil:
- 1 pileći file srednje veličine,
- 1 luk,
- 2 kašike kukuruza iz konzerve,
- 1 kašičica mešavine suvog začina
Za preliv:
- 3 jaja,
- 1/2 čaše pavlake,
- 50 g rendanog trapista
Priprema:
Sastojke za testo pomešajte, dobro umesite i ostavite u frižideru barem pola sata. Naseckajte pileći file na kockice, luk naseckajte na sitno. Zagrejte ulje, propržite luk, pa kada dobije zlatnu boju dodajte pileći file i propržite ga na luku. Kada je piletina gotova dodajte kukuruz i promešajte. Kada je testo odmorilo, razvaljajte ga na oko dva centimetra debljine, pa ga rasporedite po okruglom plehu. Pre toga lim pouljite i pobrašnite ili stavite papir za pečenje. Zagrejte rernu na 200 stepeni i testo pecite oko deset minuta. Izvadite testo iz rerne i na njega ravnomerno rasporedite fil. Umutite sastojke za preliv, prelijte preko fila, posipajte sa rendanim sirom i pecite na 200 stepeni dok se kiš ne zarumeni.
(Kurir.rs/Klix.ba)
Bonus video: