DA LI JE PROJA, PROJARA ILI PROJANICA? Ovo je razlika, a koju god da spremite SIGURNO nećete pogrešiti jer su preukusne (RECEPT)

Shutterstock

Proja ili projara su sastavni deo naših trpeza, vraćaju nas u detinjstvo, nezaobilazni su kada su praznici u pitanju, ali mnogi je spremaju i van svečanosti jer je ukusna i vraća u detinjstvo.

Svi volimo kada kuća zamiriše na ovo testo od kukuruznog brašna, a postavlja se pitanje koja je razlika između proje i projare?

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Proja je stara i jednostavna verzija kukuruznog hleba koja se pravi samo do kukuruznog brašna, vode i soli i nema drugih sastojaka. Kukuruzno brašno se pomeša sa ključalom vodom i soli, izlije se u pleh i zapeče.

Poznata je i kao “seljačka” proja koju su ljudi u prošlosti pravili iz nemaštine, a sada spada jedan od priznatih specijaliteta.

Evo jednog od recepata za pravu seljačku proju.

Sastojci

400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna

220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praška za pecivo

1 ravna kašičica soli

mast za podmazivanje

printscreen YT 
foto: Printscreen YT

Priprema

U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, i peći oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica.

Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Sa druge strane, projara ili kako je neki zovu projanica, ima i druge sastojke - jaja, ulje, jogurt, često i papriku, šunku, tikvice... i svaka domaćica ima svoj recept. Najčešće je pravimo i jedemo u domu i upravo ovakve se kupuju u pekarama i predjela su u restoranima.

Printscreen/Bakina Kuhinja 
foto: Printscreen/Bakina Kuhinja

Evo i recepta za jednu projaru

Sastojci:

2 čaše kukuruznog brašna

1 čaša belog brašna

1/2 čaše ulja

1 čaša kisele vode

1 čaša kiselog mleka ili jogurta

3 jajeta

500 g punomasnog sira

1 prašak za pecivo

malo soli

Profimedia 
foto: Profimedia

Priprema

Sve sastojke izmešati i usuti u teflonski pleh (prethodno malo podmazan uljem).

Peći na 220 stepeni dok ne porumeni (otprilike pola sata).

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:49
Kuvar Raša otkrio recept za pet savršenih jela internacionalne kuhinje Izvor: Kurir televizija