Tikvice možete da spremite na bezbroj načina, a mi vam danas predlažemo da za ručak napravite punjene. Umesto mlevenog mesa koristite povrće, kao što su luk i šargarapa, a za još bogatiji ukus dodajte pečurke i pirinač. Sve to prelijte paradajz sosom i pecite u rerni. Vrlo jednostavno i od namirnica koje nisu skupe napravite ukusan ručak za celu porodicu.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 150-200 g šampinjona
- 100 g pirinča
- 700 ml vode
- 4 tikvice
- maslinovo ulje
- paradajz
- 1,5 kašika paradajz pirea
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržite sitno secakni crni luk i kada on omekša dodajte rendanu šargarepu. Kada i šargarepa omekša dodajte seckane pečurke, pa posolite i pobiberite. Promešajte i kada su pečurke skoro gotove dodajte pirinač. Sipajte 500 ml vode, promešajte, poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi dok voda ne ispari. Tikvice isecite na pola, pa izdubite. Napunite ih dobijenom smesom i poređajte u vatrostalnu posudu koju ste nauljili. Zatvorite paradajzom koji ste isekli. Paradajz pire prelijte toplom vodom (200 ml) i promšejate, pa prelijte preko tikvica. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni na 180°C oko 40 minuta.
(Kurir.rs/ Stvar ukusa)
Bonus video: