Sve više su ljudi posvećeni zdravom načinu života, pa praktikuju vežbanje, trčanje, vožnju bicikla, a vode računa i o onome što jedu kako bi imali što privlačniji fizički izgled i tako se osećali zadovoljnije.
Ipak sve što je zdravo ne mora u kombinaciji da nužno bude još zdravije! Naprotiv! Evo primera koji veoma štetno može da utiče na organizam...
Za med znamo da je melem za mnoge tegobe, a i u samom je vrhu dragocenosti što čovek uzima od prirode, pa se koristi u mnogim jelima i kao idelani zaslađivač.
I ne bismo dalje o medu, već ćemo sada pomenuti "gi" iliti prečišćeni maslac. To je po tradicionalnoj istočnjačkoj medicini najzdravija masnoća koja ima mnoga lekovita svojstva i široku primenu. Tako se može pročitati uz obrazloženje da se "gi" dobija dugotrajnim kuvanjem na blagoj vatri i tako biva oslobođen od vode, mlečnih proteina, šećera, te je kao tako koncentrovan puter pogodan i za osobe sa intolerancijom na laktozu.
Sad imamo dve veoma zdrave nameirnice i onda kako bismo se osećali mnogo bolje namažemo "gi" na neki zdrav hleb pa preko stavimo med. I... Katastrofa! To zapravo postaje opasna kombinacija i stvara veoma neželjene efekte, navodi sajt edukujse.com.
Takođe upozoravaju da milioni ljudi prave sebi problem kada dodaju toplu vodu preko meda, posebno ujutro.
- Kada dodate toplu vodu preko meda, povećava se nivo HMF ili hidroksimetilfurfurala koji uzrokuje da toksini više rastu.
Dolazimo sad i do preporuke da ne treba da grejemo med. Med, kako se navodi, ima ljekovita svojstva, a kuvanje izaziva štetne efekte i može postati opasan. Preporuka je da se med uvek doda nakon kuvanja, a u napitke dodajte med samo kada su na srednjoj temperaturi.
Kurir/Edukujse.com