OVO JEDEMO DA BUDEMO ZDRAVI, A MOŽE DA NAPRAVI PROBLEME! Štetna kombinacija po organizam dve dobre namirnice!

Profimedia

Sve više su ljudi posvećeni zdravom načinu života, pa praktikuju vežbanje, trčanje, vožnju bicikla, a vode računa i o onome što jedu kako bi imali što privlačniji fizički izgled i tako se osećali zadovoljnije.

Ipak sve što je zdravo ne mora u kombinaciji da nužno bude još zdravije! Naprotiv! Evo primera koji veoma štetno može da utiče na organizam...

Shutterstock 
maslac je odličan posebno za sendvičefoto: Shutterstock

Za med znamo da je melem za mnoge tegobe, a i u samom je vrhu dragocenosti što čovek uzima od prirode, pa se koristi u mnogim jelima i kao idelani zaslađivač.

Voda nakon voća - da ili ne

Kada pijete vodu odmah nakon jedenja voća, to može da oslabi probavu i oštetiti probavne enzime, te da učini da se osećate naduto. Morate saćekati 30 do 45 minuta nakon konzumiranja voća, pa da se napijete vode.

I ne bismo dalje o medu, već ćemo sada pomenuti "gi" iliti prečišćeni maslac. To je po tradicionalnoj istočnjačkoj medicini najzdravija masnoća koja ima mnoga lekovita svojstva i široku primenu. Tako se može pročitati uz obrazloženje da se "gi" dobija dugotrajnim kuvanjem na blagoj vatri i tako biva oslobođen od vode, mlečnih proteina, šećera, te je kao tako koncentrovan puter pogodan i za osobe sa intolerancijom na laktozu.

Shutterstock 
med je idealan za organizamfoto: Shutterstock

Sad imamo dve veoma zdrave nameirnice i onda kako bismo se osećali mnogo bolje namažemo "gi" na neki zdrav hleb pa preko stavimo med. I... Katastrofa! To zapravo postaje opasna kombinacija i stvara veoma neželjene efekte, navodi sajt edukujse.com.

Takođe upozoravaju da milioni ljudi prave sebi problem kada dodaju toplu vodu preko meda, posebno ujutro.

Meso i mlečni proizvodi - loša kombinacija za večeru

foto: Stock

Možda ste čuli da je potrebno izbegavati mleko ili čaj kada jedete meso za večeru. Bilo koja vrsta mesa ima kvalitetu zagrijavanja, a mleko ili drugi mlečni proizvodi imaju kvalitetu hlađenja, a kombinovanje oba i njihovo jedenje zajedno može dovesti do neravnoteže probave.

- Kada dodate toplu vodu preko meda, povećava se nivo HMF ili hidroksimetilfurfurala koji uzrokuje da toksini više rastu.

Dolazimo sad i do preporuke da ne treba da grejemo med. Med, kako se navodi, ima ljekovita svojstva, a kuvanje izaziva štetne efekte i može postati opasan. Preporuka je da se med uvek doda nakon kuvanja, a u napitke dodajte med samo kada su na srednjoj temperaturi.

Kurir/Edukujse.com