U POZORIŠTE MLADIH STIŽE KORALINA: Novosađani spremaju predstavu po horor priči Nila Gejmena, a sve deo velikog FESTIVALA ZA DECU

Profimedia

Premijera predstave "Koralina", inspirisane pričom Nila Gejmena, a u režiji Jakuba Maksimova iz Češke, otvoriće 2. Novosadske pozorišne igre, međunarodni pozorišni festival predstava za decu i mlade, 8. maja u 19.30 na Velikoj sceni Pozorišta mladih.

Reditelj je tim povodom izjavio da mu je ideja da adaptira čuvenu novelu došla u trenutku kad je ciljano tražio knjige za decu s jakim ženskim junacima, jer je shvatio da je većina njegovih predstava "veoma dečački nastrojena". - Izvanredna priča o Koralini me je privukla od prve stranice. Opasnosti koje je čekaju su podmukle i nejasne i - kao u svakoj dobroj horor priči - oslikavaju strahove koje potiskujemo - naveo je Maksimov, prenosi Beta.

Promo 
foto: Promo

Tekst je dramatizovao sam reditelj, a scenografkinja predstave, autorka dizajna lutaka i kostimografkinja je Olga Žebinska. Predstavu prati i živa muzika, koja u interakciji sa ostalim komponentama pomaže u stvaranju ukupne atmosfere "drugog sveta". Za kreaciju i tehnologiju lutaka bili su zaduženi Vjačeslav Zupkov i Marek Šterbak, a muziku je komponovao Lazar Novkov. Prva repriza zakazana je za 18. maj od 18 sati.

U izboru selektora i direktora festivala Mihajla Nestorovića, u konkurenciji za nagrade, publika će videti 12, prema selektorovim rečima - izuzetnih evropskih pozorišnih ostvarenja za decu i mlade: budimpeštanski "San letnje noći", riječke "Zamrznute pjesme", celjsku "Kozu na sudu u Višnjoj gori", banjalučko „Bio jednom jedan lav", skopsku "Ronju", telavivsko "Kada je sve bilo zeleno", beogradske "Hajdi" i "Mogućnost zabavljanja kod ptica", špansku "Geometriju duše", podgoričko "20.000 milja pod morem", varnsku (Bugarska) "Alisu u svetu ogledala" i berlinske "Klovnovske kuće".

Dusko Miljanić 
foto: Dusko Miljanić

Tokom festivala, mladi kritičari, čije jezgro čine deca iz Dramskog studija Pozorišta mladih, razgovaraće o predstavama s njihovim stvaraocima. U žiriju, koji će odlučivati o najboljima, ove godine su: novinarka i teatrološkinja Olivera Milošević, glumica Maja Lučić i kostimografkinja Milica Grbić Komazec.

Kurir.rs/ Beta

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Izvedena predstava po motivima pesama Šabana Šaulića  Goran Jovanović