"UKRAJINCI SU NAMAMILI VAGNER GRUPU U KLEŠTA, SADA IH SAMO MELJU!" Sagovornici Kurir TV: Kupe vreme dok ne dobiju oružje sa Zapada

Kurir TV, Handout / AFP / Profimedia

Rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je strateški grad Bahmut, kako se navodi, "oslobođen".

Odmah nakon toga, ruski predsednik Vladimir Putin je čestitao paravojnoj organizaciji "Vagner" i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

Ove izjave dodatno su zakomplikovale situaciju oko kontrole nad Bahmutom. Zelenski je ponovo odbio da potvrdi da je Bahmut pao u ruske ruke, odnosno da su grad osvojili pripadnici plaćeničke grupe Vagner.

Profimedia 
foto: Profimedia

A kome pripada Bahmut i koliko je važan za obe strane u ratu diskutovali su gosti "Usijanja" Biljana Obradović Šahrimanjan iz Centra za stratešku analizu i Zoran Spasić direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije.

Spasić je odgonetnuo u kom scenariju postoji zloupotreba informacija koje mogu dovesti do podele mišljenja oko toga da li je teritorija osvojena ili ne.

- Danas je jako teško doći do pravih informacija. Hibridni, propagandni rat je stalno prisutan, zbog toga se ne može doći do jasnih i preciznih zaključaka. Osvrnimo se na poslednjih sedam dana, te je zauzet, pa nije, potom se krenulo u kontraofanzivu, onda odjednom nisu, drže pa ne drže određene delove grada... Nemamo jasne dokaze za pitanje da li je potpuno zauzet. Sa ruske strane smo mogli da čujemo da ga jesu zauzeli, međutim pojedini ukrajinski zvaničnici tvrde da se i dalje bore - započeo je Spasić, pa nastavio

Printscreen/Twitter 
foto: Printscreen/Twitter

- Ne postoji izvor informacija na terenu koji će da potvrdi da li je zaista zauzet. Postoji jedna stvar koja se prefidno koristi, a ona glasi da ukoliko se borbe vode u jednom gradu i kada jedna strana zauzme centar grada, obično se smatra da je ta strana zauzela taj grad. Međutim, ukoliko druga strana pruža na periferiji mali otpor, onda će oni to iskoristiti i reći da grad nije zauzet. Što je moguće da se dešava u ovom slučaju. Ranije smo imali problem jer nije bilo informacija, a sada smo preplavljeni njima.

Obradović se osvrnula na stratešku važnost Bahmuta za jednu i drugu stranu:

- Bahmut nije strateški važan, niti teritorijalno, ni jednoj ni drugoj strani. Ukrajinskoj strani Bahmut služi kao deo teritorije gde je vojska Rusije nagrnula, pa su iskoristili tu njihovu koncetraciju na jednu teritoriju kako bi oslabili ruske snage i kako bi tamo ginulo što više vojnika, kako bi im uništavali određenu tehniku. Za to vreme čekaju da se njima isporuči potrebno naoružanje sa Zapada. Svakako ne bih rekla da je Bahmut osvojen jer se tamo nisu vodile bitke u proteklih nekoliko dana.

This browser does not support the video element.

"UKRAJINCI SU NAMAMILI VAGNER GRUPU U KLEŠTA, SADA IH SAMO MELJU!" Sagovornici Kurir TV: Kupe vreme dok ne dobiju oružje sa Zapada  Kurir televizija

Potom je rekla da tvrdi da su ukrajinci namamili ruske snage:

- Ukrajinci su namamili rusku plaćenu vojsku na jedan deo praznog prostora koji su oni lukavo ostavili ruskoj vojsci, da bi ona tu mogla da dođe i to joj je jedini put da izađe ka Donjecku. Dok su se ukrajinske vojne snage skocentrisale iza grada odakle gađaju rusku plaćenu vojsku, ali i druge položaje gde su se oni skocentrisali. Moja analiza je da su oni ustvari namamili Vagner grupu u jedna klešta, a sada ih samo melju i melju. Moja analiza nalaže da ukrajinci neće pustiti Vagner da tako lako izađe iz Bahmuta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs