"DA LI JE DEČAK U VASPITNOM SMISLU BIO ZAPUŠTEN" Kenić: Ako u ovom odnosu nešto nije kako treba , onda je sve dalje oslikano time

Shutterstock, Ilustracija, Kurir TV, Nemanja Nikolić

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa događajem u OŠ Vladimir Ribnikar od 3. maja kada je kako se sumnja trinaestogodišnji dečak ubio devet osoba i ranio još četvoro, od kojih je još jedna devojčica preminula.

Kako bi se utvrdilo da li se u radnjama – majke maloletnog dečaka stiču elementi krivičnog dela „zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica“ iz čl. 193 Krivičnog zakonika, saopštilo je ovo tužilaštvo. Ovim povodom gošće Tijana Kostić, advokat i Jelena Kenić, školski psiholog i pedagog razgovarale su u emisiji Puls Srbije.

Kostić je ispirčala šta će biti potrebno da bi se izvršila procena života ove porodice.

Kurir TV 
foto: Kurir tv

- Može uključivati, pored razgovora sa porodicom i sve druge podatke kojima socijalni rad može utvrditi da li je bilo zapuštanja i zlostavljanja lica - kaže Kostić.

Kenić, kao psiholog kaže da zna kako funkcioniše razgovor u školi.

Kurir TV 
foto: Kurir tv

- Počinjete uvek od primarnog od porodice. Od majke i oca i da li je bilo zapuštanja i zanemarivanja, osim u ekstremnim slučajevima... Ako ga ne pitate ništa, kako provodi svoje vreme, da li ga nešto nervira, ako vas prosto to ne interesuje i ako verbalno ponižvate dete, ako mu pretite, ako ne pružate dovoljno ljubavi, može se reći da je to zlostavljanje i da su posledice razorne - upozorava Kenić.

This browser does not support the video element.

TIJANA KOSTIĆ I JELENA KENIĆ  Kurir TV

Kostić se pita ko je mogao da uoči promene kod dečaka ubice.

- Svi se pitamo kako je moglo da dođe do ovoga. Sve je sada u sklopu nadleštva tužilaštva, a kakav će biti sihod, to je najbitnije. Za sada nema elemenata zlostavljanja, ali pitamo se da li je u vaspitnom smislu bilo zapušteno? - primećuje Kostić.

Kenić se osvrnula na izjavu majke ubijenog detea koja je saopštila da su postojale naznake da je dečak pokazivao čudno ponašanje na ekskurzijama.

- Svi smo time trebali da se bavimo i da je postojala ta vrsta poverenja između roditelja i škole, a sve potiče od prvog odnosa sa majkom i bazične sigurnosti. Ako tu nije nešto kako treba tu, onda je sve dalje loše - upućuje Kenić.

Kurir.rs.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.