Tradicionalna vranjanska pita samsa je jedna od najčuvenijih.
Domaćice iz Vranja od davnina prave samsu, tradiconalnu praznu pitu koja se preliva kiselim mlekom i belim lukom.
U originalnom receptu razvijaju se domaće kore, ali možete da koristite kupovne, samsa će biti jednako ukusna. Tako je i originalni recept malo korigovan i prilagođen i onima koji nisu tako vešti. Ako želite da napravite samsu koja je mnogo jednostavnija, onda u nastavku teksta pročitajte recept. Ova pita je poznata po aromatičnom prelivu, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete.
Priprema:
U posudi pomešajte mlaku vodu, pa izdrobite kvasac. Zatim dodajte mast koju ste istopili, a onda i brašno. Ako je smesa suviše retka dodajte još malo brašna.
Treba da bude kao za palačinke. Uzmite koru, pa je premažite dobijenom smesom i urolajte. Tako radite sve dok imate kora.
Možete i da ređate jednu na drugu. Ređajte u nauljenu tepsiju.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.
U drugoj posudi pomešajte pavlaku, jogurt i mleveni beli luk, pa 10 minuta pre kraja pečenja prelijte pitu i ostavite da se dopeče.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
Bonus video: