OVO JE LAK NAČIN ZA SPREČAVANJE DIJABETESA Dr Stanišić: Voće ima drugačije dejstvo nego što se mislilo! PRODAVNICE PUNE ZAMKI?
Da li činjenica da imamo malo novca znači i da ne možemo zdravo da se hranimo? Kakve trikove je moguće da primenimo da ipak jedemo zdravo, kvalitetno i prilagodljivo našem budžetu. Da li prelazak na zdravu hranu znači i gladovanje ili je stvar u dobroj organizaciji objasnila je gošća emisije Puls Srbije - prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije.
- Ja bih rekla da ni nezrava hrana danas nije baš jeftina. Nisam mađioničar, ali danas ćemo otkriti neke trikove. Skrenula bih pažnju ljudima na to kako mogu dobro da planiraju svoju nabavku kako bi to bilo i jeftinije i zdravije. Bolest i siromaštvo su najgora kombinacija - rekla je Stanišić i dodala:
- Moja prva preporuka bi bila: Unosite hranu i vitamine zajedno, nemojte kupovati brzu hranu, a onda unositi suplemente, nego unostie vitamine kroz hranu. Ja sam skoro rezimirala neke interesantne stavke kako prodavnice razmeštaju namirnice po policama. Prvo vidite da vas čekaju velike korpe. Najduže treba da se zadržimo kod polica sa voćem i povrćem, jer sve što nije prerađeno jesta automatski i zdravije i jeftinije. Time što kupujemo džemove, kompote, mi plaćamo i tehnologiju proizvodnje i to nije zapravo isplativo.
Istakla je da je jako važno dobro planirati ishranu:
- Prva stvar jeste dobro planiranje. tj. da idemo u prodavnicu sa papirom, ondnosno sa spiskom. Naročito zbog toga što su oni skuplji proizvodi u nivou očiju, a domaći proizvodi su negde na dnu. Ja bih uvek birala domaće proizvode, sezonske namirnice, jer su pune virtamina i minerala. Ako nemamo mogućnosti za to možemo da uzmemo smrznuto. Posle 45 minuta mi više nemamo šta da tražimo u prodavnici, jer smo umorni i pažnja nam je oslabljena. Završimo na kasi gde nas čekaju slatkiši cigarete, alkohol sve ono čime želimo da se nagradimo za tu napornu kupovinu. Ne treba ići gladan u kupovinu. Treba napraviti spisak u odnosu na ono što imamo u kući.
Rekla je da voće ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i da smanjuje rizik od dijabetesa.
- Svakih 100 grama voća dnevno smanjuje šansu za dijabetes tri posto. Dok su ranije davane preporuke dijabetičarima da izbegavaju voće danas znamo da je voće odlično i da flavanoidi i ostale materije iz voća smanjuju šansu za hronično razboljevanje - rekla je Stanišić.
Kurir.rs