Turci i istočnjaci ovu poslasticu spremaju na nekoliko sličnih, ali drugačijih načina. Na primer, neko ne ljušti koru od jabuke.
Zatim, jabuku prodube ali je i preseku na pola horizontalno. Zatim, kao fil koriste umesto oraha bademe, pistaće, lešnike, a umesto suvog groždja urme.
Umesto šlag krema negde se stavlja vanilin krem ili neke druge vrste kremova. Stavi se i ušećerena višnja ili parče kivija na vrhu, na primer.
Šećerni sirup se aromatizira raznim ukusima a česta je i upotreba topinga kojim se prelivaju jabuke.
Ipak, jedan je originalni recept za ovu poslasticu i evo kako glasi.
Priprema:
Šećer nalijte sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvajte. Dodajte u šećerni sirup vanilin šećer. U medjuvremenu jabuke ogulite od kore i produbite ih, očistite ih od semenki.
Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte oljuštene i izdubljene jabuke. Kuvajte kratko jabuke dok ne omekšaju ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade.
U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa, cimeta i vanile, po želji i napravite smesu sa kojom punite jabuke. Napunjene jabuke poređate u posudu, prelijete šećernim sirupom i stavite u frižider.
Služite tufahije hladne prelivene sa slatkom pavlakom. Uz tufahije se pije kafa.
(Kurir.rs/ bastabalkana.com)
Bonus video: