Miroslavu Dimitrijeviću nagrada "Živojin Pavlović"

Nebojsa Mandic
Roman "Čuvari tajnog blaga" žiri je proglasio za najbolji u konkurenciji od oko 20 proznih ostvarenja jagodinskih pisaca ili onih koji su životom ili delom vezani za Jagodinu

JAGODINA - Paraćinskom književniku i novinaru Miroslavu Dimitrijeviću uručena je nagrada "Živojin Pavlović" za 2011. godinu koju dodeljuje Književni klub "Đura Jakšić" iz Jagodine za najbolju knjigu proze jagodinskih pisaca.

Roman Miroslava Dimitrijevića "Čuvari tajnog blaga" žiri je proglasio za najbolji u konkurenciji od oko 20 proznih ostvarenja jagodinskih pisaca ili onih koji su životom ili delom vezani za Jagodinu.

Predsednik žirija Bajo Džaković je obrazložio da se Dimitrijevićev roman ubedljivo izvojio od ostalih dela izuzetno zanimljivom tematikom jer je to prvi roman o Keltima na srpskom jeziku.

"Roman 'Čuvari tajnog blaga' karakterišu izvanredna kompozicija, primerena leksika i nesvakidašnja ljubavna priča koja zadire u tajne univerzuma", objasnio je Džaković. Roman je objavljen u izdanju Udruženja sveslovenske učenosti iz Beograda.

Književna nagrada "Živojin Pavlović" ustanovljena je 2002. godine u spomen na svetski proslavljenog romansijera, pripovedača, filmskog reditelja i akademskog slikara Živojina Pavlovića koji je mladost proveo u Jagodini.

Dosadašnji dobitnici ovog priznanja su Miroslav Mika Ristić, Borislav Radosavljević, Bosiljka Pušić, Bajo Džaković, Slobodan Žikić, Veljko Guberina, Slobodan Boda Vasić, Nikodije Spasić i Rade Milosavljević.

Sekretar Književnog kluba Toni Stojanović je podsetio na životni i stvaralački put Živojina Pavlovića i rekao da će klub u dogledno vreme organizovati jedno posebno veče, kao omaž ovom umetniku.

Dimitrijeviću je sinoć uručena unikatna povelja kao i novčani deo nagrade, koji obezbeđuje Skupština grada. Laureat je dobio i knjigu Živojina Pavlovića sa ilustracijama autora.