EVO KAKO DA NAPRAVITE MOCARELU ZA SAMO POLA SATA: Upola je JEFTINIJA od kupovne, a UŽIVAĆETE u ukusu čuvenog italijanskiog sira

Profimedia

Mocarela je čuveni italijanski sir neutralnog ukusa koji se koristi u mnogim jelima, a poznato je da pica ne može da se zamisli bez njega, kao ni kapreze salata. U prodavnici njegava cena nije baš uvek pristupačna, osim ako je na akciji, ali ako ste ljubitelj mocarele mi vam predlažemo da je napravite u kućnim uslovima i to od jeftinih sastojaka.

Sastojci:

  • 3,7 l punomasnog mleka
  • 1,5 kašičica limunske kiseline
  • 310 ml vode
  • 1/2 kašičice tečnog sirila
  • 1 kašika soli

Priprema:

U šerpu sipajte mleko i stavite na šporet da se zagreje, a u jednoj posudi pomešajte limunsku kiselinu i vodu (250 ml). Dobro promešajte i kuvajte dok ne dostignete temepraturu od 32°C. Nakon toga odmah sklonite mleko sa šporeta i dodajte sirilo koje ste pomešali sa vodom. Sve vreme mešajte i posle 25 sekundi poklopite i ostavite da odstoji nekih 5 minuta. Nož spustite u šerpu, pa lagano isecite po dužini i širini dobijenu skutu. Vratite na šporet i kuvajte dok ne dostigne temepraturu od 40°C, povremeno lagano promešajte. Nakon toga sklonite sa vatre i ostavite da odstoji još 5 minuta. Prebacite sir pomoću kutlače u cediljku i ostavite tako minut, dva. Zatim rukama dobro ocedite. U šerpu sipajte surutku i posolite, pa zagrejte dok ne dostigne temeperaturu od 82°C. Prelijte preko sira i ostavite da odstoji nekih 25 sekundi. Stavite rukavice jer je sir vruć, pa ga rastežite sve dok ne dobijete glatku smesu (pogledaj video). Oblikujte loptice i čuvajte u posudi sa surutkom.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:57
MNOGI KUVARI SMATRAJU MIROČKI SIR ZA NAJBOLJI NA SVETU! Ovo je tajna viševekovske tradicije: Po ovome je prepoznatljiv!  Izvor: Kurir televizija