PRIGOŽIN MOŽE DA ODAHNE: Ruska obaveštajna služba okončala krivični postupak povodom ORUŽANE POBUNE "Vagnera" (FOTO)

AP, Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia

Vodeća ruska obaveštajna služba saopštila je danas da je okončala krivični postupak povodom oružane pobune paravojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina.

Federalna služba bezbednosti (FSB) navela je da je istragom utvrdila da su oni koji su bili uključeni u pobunu "prekinuli aktivnosti usmerene na izvršenje zločina".

AP 
Jevgenij Prigožinfoto: AP

Navedeno je da je, uzimajući u obzir to i druge "relevantne okolnosti", FSB zatvorila slučaj u skladu s obećanjem Kremlja da neće krivično goniti Prigožina i njegove borce.

Kremlj je to obećanje dao u subotu uveče, nakon što je Prigožin, vođa plaćeničke paravojske, objavio da obustavlja pobunu, započetu dan ranije sa ciljem obaranja ruskog vojnog vrha.

EPA Arkady Budnitsky 
foto: EPA Arkady Budnitsky

Gde se nalazi Prigožin i dalje je misterija. Po okončanju pobune, uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, Kremlj je objavio da će Prigožin otići u Belorusiju, ali ni on ni beloruske vlasti to nisu zvanično potvrdili.

Rojters je, pozivajući se na podatke sajta Flajtradar24 koji prati kretanja aviona, objavio da je privatni mlazni avion koji se povezuje sa Prigožinom sleteo jutros u Belorusiju.

Ruska agencija Tas, pozivajući se na izvor iz Državnog tužilaštva Rusije, objavila je u ponedeljak da krivični postupak protiv Prigožina nije okončan i da mu za organizovanje oružane pobune u Rusiji preti zatvorska kazna u trajanju od 12 to 20 godina.

Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia 
Vladimir Putinfoto: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin sinoć je još jednom označio organizatore jednodnevne pobune kao izdajnike koji su radili u korist ukrajinske vlade i njenih saveznika.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta/Rojters/Flajtradar24/Tas)