OVA JELA SE NA KOSOVU TRADICIONALNO PRAVE SVAKE GODINE ZA VIDOVDAN: Domaćice ih prenose s kolena na koleno, a kažu da nema lepših

Printscreen/YouTube/JelaJelena Petrovic

Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja.

Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, ovo su recepti srpskih domaćica iz Kosovska Mitrovice, Zvečana, Velike Hoče, Prizrena, Orahovca i Novog Brda, a sakupila ih je ŽenaBlic žena.

Prizrenski ćebap

Shutterstock 
Ilustracijafoto: Shutterstock

Teleći kotleti – 1 kg crni luk – 500 gr paprika – 500 gr paradajz – 2 kg pirinač – pola šoljice bamija – 15 kom so, biber ulje

Priprema:

Pravi se od telećeg kotleta (najbolje), jagnjetine, a može i ovčetine. Ako ima teletine, treba meso skinuti s kosti (od njih se pravi izvanredna supa za nalivanje), pa je iseći na komade kol’ko za zalogaj, i ostaviti na stranu. Ako, pak, u jelo ide ovčetina ili junetina, meso se takođe iseče, pa obari dok ne smekša, a supa sačuva za nalivanje. U svakom slučaju valja baratati s kilogramom mesa.

Onda na ulju treba propržiti pola kile luka isečenog na kriške. Kada je do pola izdinstan, doda mu se meso, pa sve ukrčka do kraja.

U đuveč se ređa ovako: polovina mesa i luka, soli i bibera po ukusu, pola kile sveže paprike sečene na kolutove, petnaestak komada bamija, pa sve zaspe s pola šoljice opranog pirinča. Opet se posoli i pobiberi, pa nabaci ona druga polovina mesa i luka. Još jednom valja posoliti i pobiberiti, pa sve naliti šoljicom one supe.

Dve kile svežeg paradajza valja oljuštiti i iseći na kriške, pa ovim zatrpati đuveč.

Sve se pripusti rerni koja će posao obaviti do pred kraj na 200 stepeni dok paradajz ne upari, a viljuška lako prolazi kroz meso.

Birjan

Shutterstock 
Ilustracijafoto: Shutterstock

Sastojci:

150 g pirinča 300 g spanaća 1 glavica crnog luka malo ulja 3 jajeta suvi začin malo soli peršun, biber

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati mu pirinač, začin, so, biber i kratko dinstati. Naliti vode i obariti pirinač. Skuvati spanać i iseći sitno. Ocediti i umešati u kuvan pirinač. Sipati u vatrostalnu činiju, naseckati peršuna, pa preko razbiti tri jajeta. Zapeći u rerni oko 15 min. dok se jaja ne ispeku.

Hočanske baklave

Shutterstock 
Ilustracijafoto: Shutterstock

Sastojci:

tanke kore - 500 g orasi - 200 g griz - 4 ravne kašike 1 vanilin šećer margarin - 125 g ulje -1 dl cimet po ukusu

Za sirup:

šećer - 600 g voda - 2 dl 1 limun

Priprema:

Najpre napravite sirup kako bi se, pre nego što njime prelijete baklavu, dobro ohladio. Šećer i vodu kuvajte desetak minuta. Kašikom proverite da li je sirup gotov. Kad poslednja kap ostane na kašici, u šerpu dodajte limun izrezan na kolutove i vanilu. Pošto pusti još jedan ključ, kuvajte još pet minuta. U posebnom sudu pomešajte mlevene orahe, suvo grožđe, griz i cimet, pa umešajte malo vode tako da masa bude gusta.

Koru savijte napola, a na sam kraj stavite fil debljine centimetar i po. Urolajte čvrsto i ređajte u pleh. Isecite parčad dužine cigarete, a pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite 20 minuta na 220 stepeni. Kad se baklave prohlade, prelijte ih sirupom.

(Kurir.rs/NajŽena)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:13
Anđela posle venčanice obukla kratku haljinu, a ovako je izgledala torta Izvor: Instagram