U odnosu na krompir i pirinač, tikvice su savršeno povrće koje je dijetalno, zdravo i ukusno i najčešće se tokom letnjih dana nalazi na našim tanjirima.
Punjene tikvice, špagete od tikvica, pohovane - volimo ih u svim varijantama, a posebno su zanimljive one na grčki način. One nalikuju na klasične pohovane tikvice, ali se prave bez jaja, te su idelana opcija ukoliko recimo postite, a i nešto su jednostavnije za pripremu.
Najbolje od svega je što sve sastojke potrebne za ovaj specijalitet uvek imamo u kući, a kilogram tikvica može da se pazari već po ceni od 70 dinara.
Potrebni sastojci:
- 3 ili 4 tikvice
- ulje po potrebi
- 120 grama belog brašna
- 60 grama kukuruznog brašna
- dobro rashlađena voda
Priprema:
Tikvice isaći na što je mogunje taće listove ili kolutove. U šerpi pomešati kukuruznog i belog brašna i malo ulja, pa u istu šerpu staviti i tikvice.
Poklopite šerpu, pa je dobro protresite minut ili dva, da bi se brašno dobro rasporedilo.
Zagrejte malo dublje ulje u tiganju. Vadite tikvicu po tikvicu iz šerpe, ali je pre stavljanja u tiganj, na sekundu potopite u drugu šerpu sa ledenom vodom. Potom spuštajte u ulje i kratko pržite.
Jedite ih kao prilog uz meso ili samostalno uz salatu i sir.
Prijatno!
(Kurir.rs/Blic žena)
Bonus video: