"KOJI JE CILJ POSTA, AKO NIJE DIJETA?" Teolog i nutricionista otkrili: Pored sređivanja spolja, zaboravljamo da brinemo O OVOME
Za Srbiju i pravoslavne vernike u toku je Petrovdanski postkoji se završava dan pre Petrovdana, 12. jula.
Osim što podrazumeva uzdržavanje od hrane životinjskog porekla, tokom posta je važno da se pronađe mera u svemu, ne samo u hrani.
Miloš Stojković, teolog i Verica Đokić, nutricionista razgovarali su o tome u jutarnjem programu Redakcija sa voditeljkom Oljom Lazarević.
Sve zavisi kako duhovnik blagoslovi da se posti, započinje razgovor Stojković.
- To je period kada preispitujemo svoje navike, ponašanje, kada ispitujemo sebe kakvi smo iznutra, a zašto postimo i hranom?Da bismo se očistili od telesnih strasti i da bismo bili usmereni na duhovni i molitveni deo. Post nema za cilj da se smrša... - započeo je Stojković.
Poenta je briga o duši, ističe on.
- Kako se doteravamo spolja i sređujemo, tako moramo da sređujemo i dušu. Upravo post je period kada vreme posvećujemo svojoj duši - rekao je Stojković.
Đokić se nadovezala na sagovornikovo mišljenje podsetivši:
- Hranom dajemo udela u umirenju sopstvenog karaktera. Za to je bazna hrana kada je post u pitanju. Kada postimo pravilno, mi zapravo stvarno uvodimo svoje telo u jedno stanje mira. Bazna hrana ne aktivira dodatno naš endokrini sistem, a nagli pad šećera dovodi do promena raspoloženja, a hrana kao deo priče o postu i dijeti, mora da se razgraniči i ne treba ih mešati - kaže Đokić.
Prema tipiku za apostolski post, sreda i petak su na vodi, a ostalim danima može se jesti hrana spremljena na ulju i riba.
- Drugim rečima, doručak je baziran na vodi, ručak je na nečem kuvanom, na ulju, a večera može biti riba.. .Za post je jako važno da imamo dovoljnu količinu informacija, jer post ne treba da se bazira samo na ugljenim hidratima. Na primer eurokrem se može napraviti sa indijskim orahom i kakaom, rogačom i medom...rekla je Đokić.
Ostatak pogledajte u videu:
Kurir.rs