Foto: Printscreen RTS

blago njima

OTKRIVENO U KOM ŠVEDSKOM GRADU ĆE SE ODRŽATI EVROVIZIJA 2024. GODINE: Danci su posebno uzbuđeni jer će putovati samo 45 minuta

Pop kultura

Švedski grad na jugu, Malme odabran je kao mesto gde će se iduće godine održati takmičenje Pesma Evrovizije, objavila je u petak švedska televizija SVT.

foto: Printscreen RTS

Švedska je osvojila pravo da bude domaćin takmičenja 2024. nakon što je švedska pevačica Lorin pobedila na ovogodišnjem takmičenju u engleskom gradu Liverpulu s pesmom "Tattoo". Lorin je prva žena u istoriji koja je dva puta pobedila na Evroviziji, a prvi put joj je to pošlo za rukom 2012. u azerbejdžanskom glavnom gradu Baku s pesmom "Euphoria".

Malme je treći najveći grad u Švedskoj i već je dvaput bio domaćin Evrovizije: prvi put 1992., a potom 2013. nakon Lorinine prve pobede. Posmatrači su komentarisali da bi Malme mogao ponovo da bude domaćin bez ogromnih troškova.

"Malme je kreativan grad s bogatim kulturnim životom koji može da stvori muzički festival za celu Evropu na održiv način", rekla je šefica SVT-a Hana Stjarne.

Obožavaoci Evrosonga u Danskoj će takođe biti zadovoljni zato što se do švedskog grada može doći vozom iz obližnje danske prestonice Kopenhagena za otprilike 45 minuta. Skandinavska zemlja i članica Evropske unije biće domaćin takmičenja sedmi put, piše Index.hr.

foto: Profimedia

Iduće godine obeležava se 50 godina otkako je švedski sastav ABBA pobedio na Evroviziji sa svojom pesmom "Waterloo" u engleskom gradu Brajtonu 1974., što je bio jedan od prvih koraka pop grupe prema svetskoj slavi.

(Kurir.rs)

Bonus video: