Nedavno istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je označilo aspartam kao mogući uzročnik raka, što je izazvalo zabrinutost u vezi s upotrebom ovog veštačkog zaslađivača. Aspartam se koristi u raznim proizvodima, uključujući dijetalna gazirana pića, žvakaće gume i druga pića.
Svetlana Stanišić, profesor fizičke hemije i stručnjak za ishranu, iznela je svoje mišljenje o ovom problemu u emisiji Puls Srbije. Objasnila je da veštački zaslađivači poput aspartama imaju minimalan broj kalorija, ali su intenzivno slatki, često i mnogo slađi od običnog šećera. Najčešće se susrećemo s njima kroz žvake, šećerom bez obroka, sladolede i gazirana pića.
Kada je reč o aspartamu, postoje godinama rasprave i kontroverze o njegovom mogućem kancerogenom dejstvu. Iako je bilo nekoliko studija koje su negirale kancerogenost aspartama, bilo je i onih koje su ukazivale na suprotno. Stanišić je naglasila da kada postoji sumnja u vezi s nekom supstancom, najbolje je izbegavati je.
Industrija gaziranih sokova ima veliki interes da takve informacije ne budu široko poznate, jer mnogi ljudi koriste bezkalorične zaslađivače u nadi da će izgubiti kilograme, iako to nije nužno tačno.
- Ljudi se nadaju da tim proizvodima koji su bez šećera mogu da smršaju, a mi znamo da jednostavno to ne funkcioniše tako. Ima mnogo razloga zašto gazirani sokovi nisu uopšte dobar izbor. Sa šećerom i bez šećera. Pokazalo se da oni koji koriste bezkalorijske jednostavno nisu uspeli da skinu kilograme - rekla je Stanišić.
Jedan od problema s veštačkim zaslađivačima je da naš mozak dobija signal o unosu nečeg slatkog, ali bez povećanja šećera u krvi. To može poremetiti mehanizam gladi i sitosti, što dovodi do pojačanog osećaja gladi.
- Tako da se pokazalo da ljudi kada uzmu jogurt sa aspartamom, zapravo taj dan unesu i po 400 kalorije više - rekla je.
Kurir.rs
Bonus video: